Трима кандидати за Автобус на годината 2014

05.08.2013

Тест в Долна Австрия определя тазгодишния победител

Трима кандидати за Автобус на годината 2014
От ляво на дясно: Van Hool TDX27 Astromega, Mercedes-Benz Travego Edition 1, Setra S 515 HD

Mercedes-Benz Travego Edition 1, Setra S 515 HD и Van Hool TDX27 Astromega, всичките с ниво на екологичност Евро-6, са кандидатите за приза Автобус на годината 2014. Наградата се присъжда всяка година от международното жури Автобус на годината...

Mercedes-Benz Travego Edition 1, Setra S 515 HD и Van Hool TDX27 Astromega, всичките с ниво на екологичност Евро-6, са кандидатите за приза Автобус на годината 2014. Наградата се присъжда всяка година от международното жури Автобус на годината. В него членуват журналисти от 20 водещи европейски издания с автобусна и транспортна тематика, сред които за трета поредна година е и списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ.

Журналистите дават своя глас след подробни паралелни пътни тестове на всичките кандидати едновременно. През тази година Coach Euro Test 2013 се проведе от 31 юли до 2 август в Иббс, Долна Австрия край бреговете на Дунав. Членовете на международното жури имаха възможност да изпробват трите туристически автобуса като водачи и пътници. Изключително разнообразният маршрут бе с дължина около 55 км и се изминаваше за около 50 минути. Той тръгваше от базата на транспортната компания Mitterbauer в Иббс, продължаваше по първокласен път край Дунав, след което навлизаше в планински район по посока на градчето Мария Таферл. Тук бе най-интересната и трудна за кандидатите част от теста. В продължение на около 15 км те трябваше да се движат по тесен асфалтов планински път, по който трудно се разминават два автомобила. Първата част включваше стръмни наклони при изкачване, които на места достигаха до 15%. Острите и почти обратни завои бяха в изобилие. Втората част от планинската отсечка включваше същото изпитание, но при спускане. Тестовите пътувания приключваха в базата на Mitterbauer в Иббс след изминаване на около 12 км магистрала. По време на тестовете на трите автобуса бяха направени замервания за шум в салона – отпред, по средата и отзад, при движение със 100 км/ч. Преди старта на обиколките пък на писта бе измерена и дължината спирачния път от 80 км/ч до 0 км/ч.
Тримата конкуренти се представиха повече от достойно по време на тестовете и показаха, че не случайно са кандидати за приза. Триосният 13-метров Mercedes-Benz Travego Edition 1 беше събрал в едно всичко най-добро от изключително успешното поколение на туристическите автобуси с тривърхата звезда на предната решетка. С дизайна, изработката си, множеството иновации и високи технологии двуосният 12-метров Setra S 515 HD от новия ComfortClass на марката, пък показа защо производителят от Улм винаги е сред законодателите в автобусния бранш.  14-метровият, триосен двуетажен Van Hool TDX27 Astromega нагледно доказа защо белгийският производител е ненадминат в производството на комфортни автобуси, изработени по мярка на клиента.
Победителят и носител на званието Автобус на годината 2014 ще бъде обявен официално в началото на октомври, а по-късно през същия месец ще получи наградата си по време на голямото международно изложение Busworld Kortrijk 2013 в Белгия. По традиция за четни години призът се дава на туристически автобуси, а за нечетни – на градски. Bus Euro Test 2014 ще се проведе в Люцерн, Швейцария и ще определи Автобус на годината 2015 измежду кандидати от градския сегмент.

Повече – в септемврийския брой на списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините

Галерия