Volvo FM Electric влиза в серийно производство

04.10.2022

Volvo Trucks започва серийното производство на модела си FM Electric. В сътрудничество с Raben и Ikea превозното средство веднага ще се използва в логистичната практика.

Volvo Trucks е първият в света производител на камиони, който започва серийно производство на тежкотоварни електрически камиони до 44 тона. Електрическият камион за пробег на дълги разстояния ще може да се докаже в практиката.

Е-камионите ще осигуряват вътрешно движение на стоки

Volvo FM Electric се използва от доставчика на логистични услуги Raben за вътрешния трафик на стоки на Ikea между два завода, разположени на 14 километра един от друг в Збашинек и Бабимост в западна Полша. След това в производствените съоръжения на Ikea Industry превозните средства ще се зареждат със зелено електричество от външен източник. Първият Volvo FM Electric влиза в експлоатация през есента. Партньорите вече планират разширяването на пилотния проект.

Volvo Trucks разчита на електрическите камиони

Серийното производство на големите електрически камиони на Volvo започва в завода Туве в Гьотеборг, Швеция. През следващата година ще го последва заводът в Гент, Белгия. В допълнение към Volvo FM за дълги разстояния и регионален транспорт, и Volvo FMX за строителния сегмент, Volvo FH за дълги разстояния също ще слиза от поточната линия . С тези нови попълнения Volvo Trucks вече има шест модела електрически камиони, които се произвеждат серийно – или най-пълната гама от електрически камиони в индустрията. Те варират от 16-тонно превозно средство за дистрибуция, до 44-тонен влекач с полуремарке за дълги разстояния.

Електрически камиони за широк спектър от приложения

Шестте модела електрически камиони на Volvo Trucks покриват широк спектър от приложения. Например, те могат да се използват в градския транспорт и за събирането на отпадъци, в регионалния транспорт и в строителната индустрия. „Вече сме продали повече от 1000 единици от нашите тежки електрически камиони, и общо над 2600 от нашите електрически камиони. Очакваме обемът на продажбите да се увеличи значително през следващите години. До 2030 г. най-малко 50 процента от нашите камиони, продадени в световен мащаб, трябва да бъде електрически“, каза Роджър Алм, президент на Volvo Trucks.

<< Обратно към новините