Volvo Trucks започва серийно производство на тежки е-камиони

14.09.2022

Volvo Trucks започва серийно производство на тежки е-камиони

Volvo Trucks започва серийно производство на електрически версии на най-важната продуктова гама на компанията - нейните тежкотоварни камиони Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX.Тези камиони могат да работят при допустима максимална маса от 44 тона, като трите модела представляват около две трети от продажбите на компанията. С тези нови допълнения Volvo Trucks вече има шест модела електрически камиони в серийно производство в световен мащаб, което е най-широката гама електрически камиони в бранша.

„Това е крайъгълен камък за нас и доказва, че имаме водеща роля в трансформацията на индустрията. Преди по-малко от две години показахме нашите тежки електрически камиони за първи път. Сега увеличаваме обемите си на производство и ще доставим тези страхотни камиони на клиентите ни в цяла Европа, а по-нататък и на клиенти в Азия, Австралия и Латинска Америка“, казва Роджър Алм, президент на Volvo Trucks.

Серийното производство на най-тежките електрически камиони на Volvo ще започне във завода Туве в Гьотеборг, Швеция, който следващата година ще бъде последван от завода в Гент, Белгия. Volvo произвежда електрическите камиони на същата поточна линия като своите конвенционални камиони, което осигурява висока производствена гъвкавост и ефективност. Батериите се доставят от новия завод за сглобяване на батерии на Volvo Trucks в Гент.

Търсенето на електрически камиони нараства с бърза скорост на много пазари, като една от движещите сили на този процес е необходимостта за купувачите на транспортни средства да преминат към безфосилен транспорт, за да постигнат целите си за устойчивост. Електрическото портфолио на Volvo Trucks може да покрие около 45% от всички стоки, транспортирани в Европа в момента, изтъкват от компанията.

„Продадохме около 1000 единици от нашите тежки електрически камиони и общо над 2600 електрически камиони. Очакваме обемите ни да се увеличат значително през следващите няколко години. До 2030 г. най-малко 50 процента от камионите, които продаваме в световен мащаб, трябва да бъдат електрически“, коментира Роджър Алм.

Електрическата гама на Volvo Trucks от шест модела камиони покрива широк спектър от приложения, като например градско разпространение и обработка на отпадъци, регионален транспорт и строителни дейности.

<< Обратно към новините