Volvo Trucks отваря завод за батерии в Белгия

17.05.2022

Volvo Trucks отваря завод за батерии в Белгия

Volvo Trucks отваря първия си завод за сглобяване на батерии. Той е разположен в Гент, Белгия и ще доставя готови за монтаж батерии за напълно електрическите тежкотоварни камиони на Volvo Trucks.


 

„Тази инвестиция показва сериозния ни ангажимент да електрифицираме транспорта с камиони. До 2030 г. поне 50 процента от всички камиони, които продаваме в световен мащаб, ще бъдат електрически, а до 2040 г. ще бъдем неутрална по отношение на въглерода компания“, каза Роджър Алм, президент на Volvo Trucks.

В новия завод за батерии, клетките и модулите от Samsung SDI ще бъдат сглобени в батерии, които ще са специално направени за тежкотоварната електрическа гама на Volvo Trucks - Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX. Серийното производство започва през третото тримесечие на тази година.

Всяка батерия ще е с капацитет от 90 кВч и клиентът ще може да избере пакет с до шест батерии (540 кВч общо) за един камион. Броят на батериите зависи от специфичните нужди на всеки клиент и от изискванията за капацитет на натоварване.

„Чрез интегриране на процеса на сглобяване на батериите в нашия производствен поток, можем да съкратим времето за доставка до нашите клиенти и да осигурим високоефективни батерии, като в същото време увеличим цикличността“, казва Роджър Алм.

Батериите на Volvo Trucks са проектирани така, че по-късно да могат да бъдат преработени, рециклирани и използвани повторно. Самият завод се захранва от 100% възобновяема енергия.

С производството на три тежкотоварни напълно електрически модела, което стартира тази година в Европа, Volvo Trucks ще предложи общо шест модела електрически камиони в глобален мащаб. Гамата ще покрие всички транспортни задачи - от градска дистрибуция и обработка на отпадъци, до регионален транспорт и строителни работи.

„Започнахме серийното производство на електрически камиони още през 2019 г. и сега сме водещи на пазара, както в Европа, така и в Северна Америка. С бързото развитие на мрежите за зареждане и подобренията в технологията на батериите, аз съм убеден, че ще видим бърза трансформация на цялата индустрия за камиони в много близко бъдеще“, заключва Роджър Алм.

<< Обратно към новините