Volvo Trucks с рекордна поръчка за електрически камиони

06.10.2021

Volvo Trucks с рекордна поръчка за електрически камиони

Volvo Trucks получи поръчка за 100 електрически камиона Volvo FM от DFDS, най-голямата корабна и логистична компания в Северна Европа. Сделката е най-голямата поръчка до момента за електрически камиони на Volvo, и една от най-големите в света за тежкотоварни електрически камиони.„Това е крайъгълен камък в нашия ангажимент за транспорт без изкопаеми горива, и съм много горд от партньорството, което имаме с DFDS. Заедно ние показваме на света, че електрифицираният тежкотоварен транспорт е жизнеспособно решение и в момента. Вярвам, че това ще насърчи много повече клиенти да направят уверено първата стъпка в собственото си пътуване към електрификация “, коментира Роджър Алм, президент на Volvo Trucks.

Първите доставки на Volvo FM Electric към DFDS ще започнат през четвъртото тримесечие на 2022 г. и ще продължат през 2023 г. Камионите ще се използват както за къси, така и за дълги превози в логистичната система DFDS в Европа.

"В DFDS сме решени да изиграем нашата роля за намаляването на емисиите на CO2 и за създаването на устойчива верига на доставки. Знаем колко важна е електрификацията в пътуването към постигане на нашите цели за CO2 и се надявам, че можем да вдъхновим и останалите, докато вървим напред в този жизненоважен преход“, обяснява Никлас Андерсон, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на отдел „Логистика“ в DFDS.

FM Electric има комбинирана допустима максимална маса от 44 тона и има пробег до 300 км. Със зареждане по време на обедната почивка пробегът може да бъде удължен. Превозните средства могат да се зареждат, както в депо през нощта (всеки камион се доставя със зарядно устройство за променлив ток), така и чрез зареждане на висока мощност по маршрута им (зареждане с постоянен ток). DFDS е избрал решение за финансиране, предоставено от Volvo Financial Services.

Тенденцията за електрификация на пазара на тежкотоварни камиони се ускорява. В Европа досега тази година са регистрирани няколкостотин камиона над 16 тона. От тях приблизително 40 процента са електрически камиони на Volvo.

„Нашата ясна цел е да стимулираме трансформацията към електрически камиони и водещата ни позиция на пазара показва, че определено сме на прав път. Нашата цел за 2030 г. е половината от нашите глобални доставки на камиони да бъдат електрически. Радваме се да видим, че нарастващият интерес сред нашите клиенти започва да се отразява в големите поръчки, не на последно място в тази впечатляваща поръчка от DFDS “, казва Роджър Алм, президент на Volvo Trucks.

Volvo Trucks започна серийно производство на електрически камиони през 2019 г. и е една от първите марки, които го направиха. Продуктовата гама вече включва шест модела електрически камиони - Volvo FH, Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FE, Volvo FL и Volvo VNR.

DFDS предоставя фериботни и транспортни услуги в и около Европа, генерирайки годишни приходи от 19 милиарда датски крони. Неговите 10 000 служители са разположени в повече от 20 държави. DFDS е със седалище в Копенхаген и е включена в Nasdaq в Копенхаген.

<< Обратно към новините