Volvo Group с милион свързани клиентски решения

04.10.2019

Volvo Group с милион свързани клиентски решения

Volvo Group премина бариерата от един милион свързани клиентски решения за повишена устойчивост, продължителност на работата и безопасност.

Volvo Group е доставила повече от един милион свързани решения на своите клиенти по отношение на доставени камиони, автобуси и строителна техника. Голямото количество събрани данни от клиенти се използва за подобряване на производителността увеличаване на работното време на автомобила и машината, намаляване на емисиите и шума, както и подобряване на трафика и безопасността на работната площадка.

„Свързаните решения увеличават работното време на превозните средства и на строителната техника за нашите клиенти, гарантират по-добра безопасност за водачите, операторите и другите участници в движението . И разбира се - по-малко емисии на въглероден диоксид. Първият милион свързани решения е само началото, ние се ангажираме да останем лидер в тази област “, казва Мартин Лундстед, президент и изпълнителен директор на Volvo Group.

Volvo Group използва данните от свързаните превозни средства и строителна техника, за да разработи решения, осигуряващи добавена стойност както за клиента, така и за обществото като цяло. Например свързаните автобуси на Volvo със Zone Management, позволяват изтеглянето на онлайн данни, показващи ограниченията за движение, емисионни зони, зоните на шум, както и зоните с ограничения на скоростта.

За собствениците на строителна техника, камиони и автобуси, , продължителността на работа е от жизненоважно значение. Благодарение на събраните данни, може да се предвиди износването на важните части, предварително да се планират услуги и да се поръчат резервни части. Всичко това намалява времето за престои на превозното средство, като по този начин води до повишена производителност. Например това предлага Renault Trucks с новия си пакет Excellence Predict.

Системата Volvo Connect комбинира всички цифрови и свързани услуги за клиентите на Volvo с камиони в един-единствен интерфейс, което прави ежедневните операции на товарните ефикасни и безпроблемни. В строителната техника системата за управление на автопарка CareTrack позволява на клиентите и дилърите да наблюдават в реално време данните за производителността.

<< Обратно към новините