Volvo FH LNG – камион на газ, който върви като дизелов

19.04.2019

Volvo FH LNG – камион на газ, който върви като дизелов

В края на 2017 г. Volvo Trucks представи своето оригинално от инженерна гледна точка решение за газов камион, което се различаваше от решенията, избрани от други производители. Производителят от Гьотеборг използва втечнен природен газ и дизелов двигател, който работи основно с газ и със съвсем малко дизел. Ето впечатленията ни как работи всичко това от неотдавнашен драйв тест

В центъра на Volvo Trucks в Прага ни очакват две 40-тонни композиции, теглени от влекачи Volvo FH 4х2 с напълно сходни конфигурации и натоварени еднакво. Едната композиция обаче се тегли от стандартен дизелов влекач с двигател с мощност 460 к.с. и максимален въртящ момент 2300 Нм, а другата композиция - от влекач, задвижван от природен газ, като двигателят има абсолютно същите показатели като мощност и въртящ момент.

Домакините ни от Volvo Trucks са подбрали предизвикателен маршрут от около 180 км, комбинация от магистрала и двулентов първокласен път с доста завои и сериозна денивелация (около 1300 м), а по средата на маршрута ще зареждаме на единствената в Чехия към момента LNG станция в Лоуни. Имаме две композиции, значи ни трябват двама водачи и това сме аз и колега журналист от Сърбия. До зарядната станция аз ще карам газовия камион, а той дизеловия, а после се сменяме. Така ще имаме преки впечатления и ще можем да направим сравнение между поведението на двата камиона, а системата за управление на парка ще отчита резултатите ни и накрая ще имаме възможност да сравним и показателите на двете композиции.Перфектни условия за предизвикателен драйв тест и за сравнение на възможностите и качествата на газовия и дизеловия влекач. Ами какво чакаме, да палим и да тръгваме….

Тайната е в двигателя

Защо Volvo Trucks избира да използва дизелов двигател? Защото този тип двигател има 15-20% по-висока енергийна ефективност от двигател, работещ на принципа на Ото. За да се запали газът обаче, му е необходимо малко дизелово гориво. Ето всъщност как работи цялата система.Втечненият природен газ се съхранява в криогенен вакуумно изолиран резервоар при минус 130 – 140 градуса по Целзий. В резервоара има хидравлично управлявана помпа, която изтегля газа до изпарител, който го преобразува в сгъстен природен газ под налягане 300 бара. Този газ се доставя до двигателя през т.нар. Integrated Gas Module, където се контролират налягането и температурата на газа. След като газът е с нужното налягане, той се изпраща към модула от двигателя, наречен GSM (Gas Conditioning Module), който контролира нужното количество газ с определено налягане, което трябва да стигне до инжекторите. За да се запали двигателят, е необходимо да се впръска малко количество дизел преди газта. Тук се включва интелигентният инжектор, който управлява впръскването, както на газа, така и на дизела. Т.е. двигателят има две common rail системи – едната за газ, а другата за дизел, а инжекторите имат отделни дюзи за газ и за дизел.


Газовите двигатели, които работят на принципа на дизеловия двигател, могат да постигнат по-високи мощности и въртящи моменти, като използват директното впръскване и разчитат на нагрятата компресия за запалването. По този начин характеристиките на газовия двигател са много подобни на тези на дизеловия двигател.

Важен момент е, че след изключването на двигателя количеството газ, което е останало в дюзите или rail-а, се връща обратно към резервоара чрез малък допълнителен модул и така се гарантира, че инжекторите няма да се отворят, когато не е необходимо, а също и че този газ няма да се изпари в атмосферата.

Впечатления от пътя

Да, действително камионът се държи като дизелов на пътя, въпреки че шумът на двигателя е малко по-различен и докато при изцяло дизеловия вариант не е добре да натискам педала „до дупка“, за да не увеличавам разхода на гориво, то при газовият вариант това е даже по-добре. 40-тонната композиция предлага отлични мощност и въртящ момент при множеството изкачвания по време на теста.
Същевременно, тъй като това е обичайната технология на Volvo, при спусканията разполагам с мощната моторна спирачка VEB+, както и с всички познати системи в помощ на водача. Вътрешността на кабината и контролното табло са същите. Единствената външна видима разлика е, че на панела с инструменти вляво от оборотомера мога да наблюдавам количеството гориво в трите резервоара – за газ, за дизел и за AdBlue. Последният е необходим, за да се постигат еконормите Евро 6, на които отговаря този двигател.И да, видима отвън е разликата в резервоарите. От едната страна на шасито е монтиран LNG резервоарът, а от другата – резервоарите за дизел и за AdBlue. Дизеловият резервоар е малък – само 170 л, но той е достатъчен. И въпреки че минимално количество дизел се впръсква през цялото време на работа на двигателя, презареждането с дизел се налага веднъж на около 10 зареждания с газ. Т.е. водачите не трябва да се притесняват, че ще губят много време за зареждането на различните видове горива.Относно газовите резервоари – те се предлагат в 3 различни обема. Тестовият влекач е оборудван с най-големият възможен, който може да побере 205 кг LNG и това количество е достатъчно за изминаването на около 1000 км.

Разходът на гориво

В края на маршрута ето какво показват данните от системата за управление на парка за разхода на гориво по този предизвикателен маршрут. С LNG влекача сме изразходвали общо 44,94 кг газ, или средният ни разход е 25,57 кг/100 км, изразходвали сме 4,19 л дизел или средно 2,55л/100 км и общо 3,13 л AdBlue.

Същевременно композицията с дизеловия влекач по същия този маршрут е изразходвала общо 64,63 л дизел или средният разход е 36,86 л/100 км, а общото количество AdBlue e 5,05 л.

Следователно, дори и без да отчитаме, че цената на газта е по-ниска от цената на дизела, е явно колко по-изгоден е газовият камион. Ако към това се прибави фактът, че до края на 2020 г. магистралната такса в Германия е нулева за газовите камиони, а след това ще е с по-ниска с 1,1 цента/км в сравнение с таксата за дизелови камиони, става още по-очевидна изгодността на газовите камиони.

Специалистите от Volvo Trucks споделят и своя личен опит от тестването на същите тези две композиции. Те изминават с LNG композицията разстоянието от Кил до Прага, което е 845 км, със среден разход на LNG 18,7 кг/100 км при средна скорост от около 80 км/ч. По този маршрут разходите им за гориво с LNG композицията са били с 40% по-ниски от тези на дизеловата композиция, а като се добавят и 117,07 евро, спестени от магистралните такси в Германия, съотношението вече става 52% по-ниски разходи. Което определено е силно впечатляващо.

Разнообразие от модели

До момента са продадени 620 LNG камиона с марката Volvo Trucks. Производителят от Гьотеборг предлага доста голямо разнообразие от модели – влекачи и шаси-кабини както модели FM за регионален транспорт, така и модели FH за международен транспорт, в колесни комбинации 4х2, 6х2 и 6х4, с различни междуколесни разстояния. По този начин към момента това е производителят, който предлага най-голямо разнообразие от модели при газовите камиони. Единственото, което все пак прибавя известен скептицизъм, е фактът, че така предложеното решение, макар и елегантно от инженерна гледна точка, е доста сложна система и по всяка вероятност поддръжката ще е по-трудоемка, а сервизните интервали – по-чести.
Но пък силно впечатляващите по-ниски разходи определено са привлекателни.

Снежина Баджева
Прага - София

<< Обратно към новините