Рекордна глоба за манипулиран тахограф

02.01.2019

Рекордна глоба за манипулиран тахограф

Словенски шофьор на камион беше наказан с огромна глоба за манипулиране на тахограф.

В началото на декември 2018 година в близост до датския град Карлсрунде полицията спряла за проверка камион със словенска регистрация. Служителите на реда бързо открили, че тахографът, инсталиран в превозното средство, е регистрирал изминатия маршрут единствено от изхода на магистрала Е-20 до паркинга, където се намирал камиона. Полицаите се усъмнили в истинността на записите от устройството, а подозренията им се засилили, след като шофьорът се противопоставил на по-обстойна проверка. Това накарало служителите да повикат свои колеги с полицейско куче, които да претърсят щателно композицията за наличие на незаконни вещества. Такива не били открити, но кучето намерило близо до камиона захвърлено устройство, което е било използвано за манипулиране на тахографа. То е било захвърлено от шофьора, когато е видял приближаващите се към него полицаи. При по-щателното претърсване, останалата част от системата за манипулация на тахографа била открита в кабината на камиона.

Откритата система е със сложно изпълнение и датската полиция планира да я използва за обучение на служителите си. „Новите начини за измама показват, че трябва да развием уменията си, за да можем да предотвратяваме този вид измами и да се справяме с престъпниците”, казва комисар Хенрик Фобян от датската полиция.

Шофьорът на камиона получи глоба от 535 000 датски крони (71 645 евро), както и забрана да шофира в Дания. Камионът е конфискуван до изплащане на глобата.


Десислав Григоров

 

<< Обратно към новините