Нови възможности за по-прецизно управление на камионите Volvo

04.07.2018

Нови възможности за по-прецизно управление на камионите Volvo

Милиони хора си спомнят прочутия клип с Жан Клод ван Дам, който направи шпагат между два движещи се камиона Volvo FH. С това той демонстрира прецизното управление на тези камиони след въвеждането на Volvo Dynamic Steering (VDS). Днес, пет години по-късно, производителят от Гьотеборг прави VDS още по-добро. Ето как.


Техническите елементи на VDS остават същите, но е усъвършенстван софтуерът. Благодарение на това към VDS се добавят следните възможности:

- VDS може да се настройва в съответствие с личните предпочитания на водача.

 

 

 

От дисплей на контролното табло водачът може да избере между 4 предварително зададени настройки как да усеща управлението - леко (light), реагиращо (responsive), стабилно (stable), личен избор (custom). По подразбиране VDS е настроена стандартно, така че да отговаря на най-често срещаните желания. Всяка от четирите новите настройки има по 4 параметъра, които водачът може да регулира сам по време на движение съобразно собствените си желания и съобразно пътя, по който се движи... Например, ако се движи по път с доста завои, може да избере по-леко управление или ако движението е само по магистрала, да заложи повече на стабилността. Необходимо е известно време да се експериментира, за да усети водачът кое е най-подходящо за него. Краткият драйв тест, който направихме, показа, че промяната на настройките по време на движение веднага е забележима. За да не се налага всеки път водачът да нагласява предпочитаните си настройки на управлението, веднъж избрани, те могат да се запаметят в картата на водача и да се задействат автоматично при поставянето на картата в дигиталния тахограф.

- VDS се комбинира с Асистент за поддържане лентата на движение

 

 
Много приятна и полезна възможност особено след дълги часове каране. Стандартният асистент за поддържане на лентата на движение издава силен и доста неприятен сигнал при настъпване на линиите на лентата на движение и по тази причина много водачи директно го изключват. Новата характеристика на VDS предлага друг вариант. При отклоняване на движението на камиона и доближаване до маркировката на лентата на движение VDS разпознава това и воланът леко се завърта в посоката на коригиране и на връщане към лентата на движение. Водачът усеща това и съвсем естествено коригира посоката. Напомнянето е нежно и ефективно. Предупредителният сигнал се чува само ако след “напомнянето” водачът не предприеме никакво действие и камионът продължи да се движи в грешната посока.

- VDS се комбинира с Асистент за стабилност
 

 

 

Това е нова характеристика, която намалява риска от занасяне и загуба на контрол на управлението на камиона при хлъзгави терени. Използва се комбинация от софтуер и хардуер, които непрекъснато следят сцеплението на автомобила към пътя. Когато се установи приплъзване, камионът активно връща управлението в обратната посока и прилага индивидуално спирачно усилие към всяко колело, за да избегне или поне минимизира занасянето. Системата е полезна не само при хлъзгави терени, но и при завой и изкачване на стръмни наклони и други трудни терени.


- VDS с външно дистанционно управление на камионаЧесто пъти при маневриране в трудни или опасни терени или тесни места се налага водъчът да слиза неколкократно, за да се убеди че е в точната позиция. Новата възможност на VDS, която позволява камионът да се насочва прецизно с дистанционно управление и водачът да е извън камиона, решава този проблем.
 

Снежина Баджева

<< Обратно към новините