Платунингът е вече част от реалността

26.06.2018

Платунингът е вече част от реалността

Стартира първият в света практически проект за използване на движещи се в платунинг товарни автомобили. Партньорите, които реализират проекта, са DB Schenker и MAN.

Доставчикът на логистични услуги DB Schenker и производителят на търговски превозни средства MAN официално дадоха старт на платунинга в реални пътни условия. Първите два камиона тръгнаха сутринта на 25 юни от една от базите на DB Schenker в близост до Мюнхен. Те се придвижиха по автомагистрала A9 до друга база на компанията – в Нюрнберг. Платунинг е движението на товарни автомобили в конвои, като водещият камион е този, който задава темпото на движение, забавяне, промяна в посоката и всичко останало, свързано с движението, за останалите камиони и предава тази информация посредством безжична интернет връзка.

Двата камиона MAN TGX с надстройки и ремаркета Krone направиха първия си курс, като отсега нататък редовно ще изпълняват тази своя задача. В началото курсовете се изпълняват с празни камиони, като от август ще са натоварени с машинни части, хартия или напитки. Връзката между двата камиона се осъществява посредством 5G интернет. Университетът по приложни науки във Френиус е също част от проекта, в рамките на който студенти и изследователи ще проследят как новата технология се отразява върху водачите на такъв тип камиони с фокус върху неврофизиологичното и психосоциалното въздействие върху хората зад волана.„Целта на проекта не е да покажем, че технологията е налична и работи, а че платунингът може да промени изцяло начина, по който е организирана веригата за доставки“, каза изпълнителният директор на MAN Truck & Bus Йоахим Дреес.

<< Обратно към новините