Санкции за манипулиране на дигитален тахограф

23.04.2018

Санкции за манипулиране на дигитален тахограф

Френските и белгийците власти все по-често санкционират шофьорите за манипулиране на дигиталния тахограф в техните камиони.

В края на март френската полиция задържа шофьор, чиито дигитален тахограф регистрираше период на почивка, като в същото време камионът бе в движение. Френските медии съобщават, че това е един от първите регистрирани случаи на измами от този тип.

В действителност, от миналата година френските, както и белгийците власти, започнаха да откриват манипулации в операционната система на дигиталните тахографи. Служители на Регионалната дирекция за околна среда, градско планиране и жилищно строителство (DREAL) в региона Център-Вал дьо Лоар в централна Франция, по време на обикновена проверка, са забелязали разликата между пробега на превозното средство и изминатото разстояние. Това ги усъмни и впоследствие те откриха нередности във функционирането на устройството. Камионът продължава да се движи, шофьорът да кара по своя курс, а в същото време тахографа отчита че водачът е в период на почивка. Всичко това е възможно благодарение на специална модификация на операционната система на цифровия тахограф.

Служителите на DREAL са се консултирали по откритото нарушение със своите колеги в Белгия. Оказва се, че местните органи са уловили две такива манипулации, включващи модифициране на софтуера на тахографа и брояча на километража. Не е лошо шофьорите да знаят, че последиците от този вид незаконни действия са доста тежки както за превозвача, така и за шофьора.

Подозрителният камион бе задържан от френските служби в продължение на 5 дни, а шофьорът бе глобен с 4500 евро. Освен това водачът трябваше да плати сметка по възстановяване на състоянието на автомобила в размер на 3320 евро. Като цяло използването на това ново изобретение в дигиталния тахограф струваше на шофьора 7820 евро.

<< Обратно към новините