Платунинг по финландските пътища

09.03.2018

Платунинг по финландските пътища

Финландската фирма Ahola Transport ще използва камиони и технологии на Scania, за да тества полуавтономни камиони, движещи се в конвои (технологията платунинг) от по три или четири автомобила.

Всички камиони ще имат шофьор в кабината, но само шофьорът на първия в конвоя камион ще управлява своето превозно средство, докато останалите ще го следват автоматично.

„За нас е важно да подобрим условията за работа на шофьорите с помощта на новите технологии. Това планирано решение също ще ни помогне да отговорим на очакванията на нашите клиенти, когато става дума за по-бързи доставки и постигането на екологични цели. Сътрудничеството ни със Scania датира от 1959 г. и се радваме, че можем да го разширим и да сме първите, които ще използват в реални условия тази нова технология“, каза Ханс Ахола, изпълнителен директор на Ahola Transport.Пътуванията на полуавтономните камиони Scania ще се извършва на финландските автомагистрали.

От Scania изтъкват необходимостта да се приеме, че както леките, така и тежкотоварните автономни и полуавтономни автомобили са вече тук и е време тази технология да бъде експлоатирана по-мащабно, а законодателството да бъде адаптирано, за да отговаря адекватно на нуждите на технологичното развитие.

През тази седмица правителството на Швеция се запозна с резултатите от проучване на самоуправляващите се превозни средства, което започна през 2015 г. То бе представено от министъра на инфраструктурата на страната Томас Енерхот.

<< Обратно към новините