3 отговора за проекта FALCON на Renault Trucks

12.07.2017

3 отговора за проекта FALCON на Renault Trucks

На три въпроса свързани с новия проект FALCON отговори Франсоа Савой, мениджър стратегии за енергийна ефективност в Renault Trucks.

В края на юни Renault Trucks представи своя нов проект за концептуален и супер икономичен камион, наречен FALCON (Flexible & Aerodynamic Truck for Low CONsumption). Целта е да продължи работата на френския производител на камиони за намаляване на разхода на гориво и емисиите на въглероден диоксид, съсредоточавайки се както върху превозните средства, така и върху полуремаркетата. Франсоа Савой, мениджър стратегии за енергийна ефективност във Renault Trucks разяснява по-подробно за проекта.

- Каква е целта на проекта FALCON?
- Целта на този проект е да разработи и тества новаторски технологии за намаляване на разхода на гориво и следователно на емисиите на въглероден диоксид от нашите камиони. Уравнението е просто: по-малко потребление на дизелово гориво = по-малко емисии въглероден диоксид. Ще използваме експериментално превозно средство, за да тестваме тези решения в реални пътни условия в края на 2018 г., което ще ни позволи да се спрем на конкретни технологии. Струва си да се отбележи, че над половината от технологиите, тествани в предишния ни успешен проект в тази насока, Optifuel Lab 2, се използва в сериинините камиони от гама Т.

- Какви видове технологии ще тествате?
- Нашата работа ще бъде съсредоточена върху четири ключови приоритета: оптимизиране на аеродинамиката на влекачите и полуремаркетата; разработване на свързани с бордовия компютър гуми с ниско съпротивление при търкаляне; въвеждане на нови помощни средства за икономия на гориво и подобряване на задвижващата верига (двигател, скоростна кутия и мостове). Всичко това ще стане чрез новото поколение система за възстановяване на топлината Rankine и оптимизирана формула за смазване.

- Защо разработвате този проект с партньори?
- Когато става дума за научноизследователска и развойна дейност, важно е да разполагаме с възможно най-голям опит. Основната дейност на Renault Truck е с проектирането и производството на индустриални превозни средства. Michelin са всепризнати специалисти в дизайна на гумите, докато Fruehauf са експерти при полуремаркета и т.н. Всяка компания предоставя своя опит в областта на собствената си компетентност. Освен това за този проект използваме технология, която е далече от собствената ни „екосистема“, като например прогнозиране на времето. Работата в партньорство е от съществено значение за появата на идеи и новаторски технологии чрез обмен, обсъждане и сътрудничество. Много се радваме, че проектът FALCON включва още 10 партньора, работещи заедно с Renault Trucks, а именно: Faurecia, Michelin, Total, Fruehauf, Wezzoo, BeNomad, Styl'Monde, Enogia, Лабораторията за механика на флуидите и акустиката в Лион (LMFA) и изследователския институт Ifsttar.

<< Обратно към новините