Кой ще бъде Автобус на годината 2015

07.06.2014

Петима кандидати за престижното звание

Кой ще бъде Автобус на годината 2015
Конкурентите

Mercedes-Benz Citaro G, MAN Lion’s City CNG, VDL Citea SLFA, Iveco Urbanway Full Hybrid и Scania Citywide CNG са кандидати за приза Автобус на годината 2015. Bus Euro Test 2014, който определи победителя се проведе от 3 до 6 юни в швейцарския град Люцерн...

Mercedes-Benz Citaro G, MAN Lion’s City CNG, VDL Citea SLFA, Iveco Urbanway Full Hybrid и Scania Citywide CNG са кандидати за приза Автобус на годината 2015. Bus Euro Test 2014, който определи победителя се проведе от 3 до 6 юни в швейцарския град Люцерн.

В теста като водачи и пътници взеха участие 20 журналисти от 20 европейски държави, членуващи в международното жури Автобус на годината. За четвърта поредна година сред тях бе и редактор от списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ.
Изпитанията включваха двудневни пътни тестове по улиците на швейцарския град. Кандидатите трябваше да се доказват в реални условия на натоварен трафик, тесни и криволичещи участъци. Ден преди тестовите шофирания на летищна писта бяха направени измервания за ускорението и спирането до и от различни скорости, както и за шумовете в салона по време на движение.
Видно от участниците по-голяма част от конкурентите бяха наблегнали на съчленените градски автобуси с голям капацитет и дължина от 18 м на горе. Изборът за журито не беше лесен, тъй като всички кандидати имаха много достойнства и силни страни. При Mercedes-Benz Citaro G, който макар да не беше съвсем нов модел, изобилстваха системи за сигурност и комфорт, някои, от които не са прилагани никога досега при градски автобуси. В MAN Lion’s City CNG бе заложено на изпитани технологии, в много от които немският производител е пионер и на традиционно високото качество. VDL Citea SLFA пък е изцяло нов модел и първи съчленен автобус на холандския производител, в който отново е работено много за снижаване на теглото и разхода на гориво. Тоталният иноватор по време на теста бе Iveco Urbanway Full Hybrid, който освен че е нов модел на италианската марка демонстрира последните технологии в областта на силовото задвижване и предаване. Единственият 12-метров автобус в BET 2014 - Scania Citywide CNG представи силата и достиженията на шведския производител в областта на двигателите с алтернативни горива.
Победителят и носител на званието Bus of The Year 2015 ще бъде обявен преди голямото международно изложение IAA 2014 Хановер. По време на изложението ще получи наградата си и правото да се брандира като негов носител.
Тестовете за Автобус на годината се провеждат ежегодно в края на май или началото на юни. В четна година съревнованието е Bus Euro Test и е за градски автобуси, като журито присъжда награда Bus of The Year. В нечетни години се провежда Coach Euro Test и съответно призът е Coach of The Year.

Пълни подробности за теста в Люцерн – в юлския брой на списание КАМИОНИ, приложениe АВТОБУСИ

<< Обратно към новините

Галерия