Нови Citroën Berlingo и Jumpy

03.02.2012

Citroën обяви, че пуска в производство фейслифт на Berlingo и Jumpy. Двата модела, които се предлагат в лекотоварни и пътнически версии продължава да бъдат променяни. Според производителя обновените версии имат по-силен и по-експресивен дизайн в съответствие с актуалната линия и достиженията на марката на двата шеврона...


Citroën обяви, че пуска в производство фейслифт на Berlingo и Jumpy. Двата модела, които се предлагат в лекотоварни и пътнически версии продължава да бъдат променяни. Според производителя обновените версии имат по-силен и по-експресивен дизайн в съответствие с актуалната линия и достиженията на марката на двата шеврона.
 

В предната си част новия Citroën Berlingo е екипиран с по-широка, по-заоблена решетка с новия шеврон върху нея, достигащ до фаровете, които запазват своята оригинална форма, но функциите им са разположени по различен начин. Мигачите са встрани от светлинния блок и са подчертани от сини сегменти. Решетката за постъпване на въздух на предната броня е по-широка. При поглед отстрани, първата видима промяна в стила се забелязва в огледалата за обратно виждане. Техният по - аеродинамичен дизайн осигурява добра видимост назад и спомага за намаляване консумацията на гориво и емисиите на CO2. Отзад новият Citroën Berlingo ясно изразява своята идентичност с новото лого и задните светлини, които са с опушен ефект.
Отвътре автомобилът предлага тапицерия «Gazyban» в нюанси сиво Bizantin или Bise, която замества съществуващата в момента, с цел да се увеличи комфорта и да се постигне по-съвременен стил в купето. Новият Berlingo има практична, просторна, ергономична и здрава архитектура. Максималният товарен обем е 4,1 м3, широките странични плъзгащи се врати, асиметричните задни врати 60/40, които се отварят на 180° позволява в автомобила да се натоварят две европалета при безопасност и улеснено използване. Моделът се предлага с опция - цялостна дървена облицовка (под, подкалници, защитни елементи на страните…), както и различни видове тегличи. В търсене на още по-голяма ергономичност, той предлага също и кабина Extenso с 3 места със сгъваеми пътнически седалки. Той може да бъде оборудван с фарове за мъгла, а при версиите HDi и e-HDi с фиксиран от завода ограничител на скоростта или с ограничител на скоростта, който може да се регулира. За тежки пътни условия, автомобилът предлага и Grip Control, осигуряващ по-добра двигателна способност, както и система за улеснено потегляне под наклон.
Berlingo ще се оборудва с гама двигатели и скоростни кутии, отговарящи на най-високите изисквания по отношение на показателите и опазването на околната среда – един бензинов и четири дизелови двигателя. Двигателят HDi 75 вече гарантира ниво на емисиите на CO2 под 133 г/км в сравнение с досегашните 136 г.
Микрохибридният двигател e-HDi 90 Airdream с 6-степенна предавателна кутия е с още по-ниски емисии на CO2 от 123 г/км. Освен екологични качества, този двигател предлага и допълнително предимство по отношение на ергономията в купето. Липсата на лост за смяна на предавките освобождава допълнително място между шофьора и пътника до него. Изборът на режим се осъществява посредством бутон върху бордното табло, свързан с лостчета под волана за смяна на предавките в ръчен режим. 

Новият Citroën Jumpy комбинира рационалното използване на пространството с висок стандарт по отношение на комфорта на борда, който се дължи основно на позицията за управление, напомняща по-скоро тази при еднообемните автомобили, отколкото тази при товарните. Моделът се предлага с две дължини и с две височини. С обем, който достига до 7 м3 и товарен праг на 49 см, дължащ се на пневматичното задно окачване, както и благодарение на големите странични плъзгащи се врати, които позволяват товаренето на палети и на задните врати, които се отварят до 180° автомобилът е лесен за използване и още по-ергономичен и ефективен. В стилово отношение, новият Jumpy получава нова предница с голяма хромирана решетка. Фейслифтът е също и възможност за преместване с ниво нагоре по отношение на оборудването. Обновеният автомобил може да бъде оборудван със система за улеснено потегляне под наклон и с ограничител на скоростта. Citroën Jumpy вече се предлага със система за следене на налягането в гумите (като опция) с индикация на екрана коя гума има проблем и с Grip Control. Тази система против приплъзване на колелата се адаптира към условията и оптимизира поведението на автомобила във всички ситуации. Бутон, разположен върху бордното табло от лявата страна на волана позволява на водача да избира между 4 режима, в зависимост от пътните условия - нормален път, всякакъв терен, сняг и пясък.
Моделът вече се предлага с шест степенна автоматична скоростна кутия, комбинирана с двигател HDi 160. Управлението на скоростите се извършва от лост на бордното табло, което допринася за още по-ергономично шофиране.
При механичната скоростна кутия новият Jumpy се предлага със следните двигатели: HDi 90, HDi 125 и HDi 160. Положени са усилия за намаляване на емисиите на CO2. Автомобилът е облицовън отдолу с аеродинамични панели и разполага с функция ”волт контрол”, която оптимизира зареждането на акумулатора от алтернатора. 

Обновени са и пътническите версии Citroën Berlingo Multispace и Citroën Jumpy Multispace, които са получили и ново оборудване според Créative Technologie. Занапред Multispace ще се наричан всички пътнически версии на Citroën Nemo, Berlingo и Jumpy. Новият Berlingo Multispace предлага до 7 самостоятелни места - ред 2 и 3. 

При Citroën Jumpy Multispace също има преминаване н по-горно ниво на оборудване. В ниво “Exclusive” например са включени серийно регулатор и ограничител на скоростта, круиз контрол, заден паркинг сензор, тонирани задни стъкла, всички елементи в цвета на купето и 16-цолови алуминиеви джанти. В това ниво се предлага и опцията “Директен достъп”, предназначена за хотели и летища. В тази нова конфигурация 7/8-местна, дясната седалка на 2 ред места липсва, за да може достъпът до 3 ред да бъде лесен и удобен. Jumpy Multispace вече се предлага с шест степенна автоматична скоростна кутия, комбинирана с двигателя HDi 160. Механична скоростна кутия се предлага двигателите HDi 95, HDi 125 и HDi 160. Jumpy Multispace има четири нива на оборудване: “Attraction”, “Confort”, “Oceanic” (нещо средно между комби и кемпър, за непредвидени пътувания) и “Exclusive”, за клиентите с най-високи изисквания.

<< Обратно към новините