Stellantis и Archer създават електрически градски самолет

09.01.2023

Stellantis и Archer създават електрически градски самолет

Автомобилният производител Stellantis N.V. и Archer Aviation Inc. ще обединят усилията си за създаването на вертикално-излитащия и кацащ самолет Midnight eVTOL.

Производството му е планирано да започне през 2024 г. в новооткрития завод в Ковингтън, САЩ. Midnight eVTOL е проектиран да бъде безопасен, устойчив и тих. С полезен товар над 450 кг., той ще може да превозва 4 пътници и пилот в обхват до 160 км, като е оптимизиран за последователни пътувания на къси разстояния от около 32 км. Времето за зареждане между тях ще бъде приблизително 10 минути.

Партньорството между Stellantis и Archer в индустрията за градска въздушна мобилност ще използва силните страни и компетенциите на двете компании за пускането на самолета Midnight на пазара. Archer ще участва със своя експертен екип, електрическо задвижване и сертифициране, докато Stellantis ще допринесе с модерни производствени технологии, ноу-хау, специалисти и финансов капитал. Стремежът е да се постигне бързо увеличаване на производството на самолетите, което да отговори на плановете за масовата предлагане на пазара. Това ще позволи на Archer да избегне разходи от стотици милиони долари при превръщането на летателните превозни средства в комерсиален продукт. Целта на Stellantis е да бъде екслузивен производител на самолета eVTOL на Archer.

Като допълнителен знак за своята ангажираност с проекта автомобилният концерн ще предостави до 150 млн. долара собствен капитал на Archer през 2023 и 2024 г., в зависимост от постигането на определени бизнес параметри през настоящата година. Stellantis също възнамерява да увеличи стратегическия си дял в Archer чрез покупката на акции на свободния пазар.

Всички тези действия ще позволят на Stellantis да стане дългосрочен и ключов инвеститор в американската компания.

„През последните 2 години работим в тясно сътрудничество с Archer и продължавам да бъда впечатлен от тяхната изобретателност и отдаденост при изпълнение на ангажиментите, казва Карлос Таварес, главен изпълнителен директор на Stellantis. - Затвърждаването на нашето партньорство с Archer и плановете ни като стратегически инвеститор да увеличим акционерното си участие демонстрира как Stellantis разширява границите, за да осигури устойчив свободен достъп до мобилност - от пътя до небето. Подкрепата към Archer с нашия производствен опит е още един пример за това как Stellantis ще определи пътя, по който се движи светът.“

Stellantis е стратегически партньор на Archer от 2020 г. чрез различни инициативи за сътрудничество, а от 2021 г. е инвеститор в компанията.

През това време Archer използва задълбочения опит в производството, веригата за доставки и опита в проектирането на Stellantis във връзка с усилията си да разработи и предлага масово своя eVTOL самолет.

Stellantis N.V. е един от водещите световни производители на автомобили . Сред неговите марки са Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall, Free2move и Leasys.

Archer проектира и разработва електрически самолети с вертикално излитане и кацане, предназначени за градска въздушна мобилност.

<< Обратно към новините