Airbus и Renault Group напредват в изследванията за електрификация

30.11.2022

Airbus и Renault Group напредват в изследванията за електрификация

Airbus и Renault Group, световни лидери в авиационната и автомобилната индустрия, подписаха споразумение за научноизследователска и развойна дейност, което има за цел да подобри синергиите и ускори пътните карти за електрификация на двете компании, подобрявайки съответната гама от продукти.Това партньорство ще помогне на Airbus да развие технологиите, свързани с бъдещите хибридно-електрически самолети, и ще бъде описано подробно на срещата на върха на Airbus, която ще се проведе от 30 ноември до 1 декември.

Като част от това партньорство инженерните екипи на Airbus и Renault Group ще обединят усилията си за усъвършенстване на технологиите, свързани със съхранението на енергия, което остава една от основните пречки пред развитието на автономността на електрическите автомобили. Споразумението за сътрудничество ще обхване по-специално технологични елементи, свързани с оптимизирането на управлението на енергията и подобряването на теглото на батериите, и ще направи възможно проучването на най-добрите варианти за удвояване на енергийната плътност на батериите до 2030 г., преминавайки от настоящите химически (усъвършенствани литиево-йонни) клетки до изцяло твърдотелни конструкции.

Партньорите ще проучат пълния жизнен цикъл на бъдещите батерии, от производството до възможността за рециклиране, за да подготвят индустриализацията на тези бъдещи дизайни на батерии, като същевременно оценят техния въглероден отпечатък през целия им жизнен цикъл.

За първи път двама европейски лидери от различни сектори споделят инженерни познания, за да оформят бъдещето на хидридно-електрическите самолети. Авиацията е изключително взискателна област по отношение на безопасността и потреблението на енергия, също като автомобилната индустрия. В Renault Group нашият 10-годишен опит във веригата на стойността на електрическите автомобили ни носи едни от най-добрите отзиви от областта и експертиза в работата на системите за управление на батериите.

Водени от една и съща амбиция за иновации и намаляване на въглеродния отпечатък, нашите инженерни екипи си сътрудничат с тези на Airbus за обединяване на междусекторни технологии, които ще позволят както използването на хибридни самолети, така и разработването на автомобили за утрешния ден, изтъкна Жил Ле Борн, изпълнителен вицепрезидент, инженеринг Renault Group.

Това междуиндустриално партньорство с Renault Group ще ни помогне да развием следващото поколение батерии като част от пътната карта на Airbus за електрификация. Постигането на нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г. е уникално предизвикателство, което изисква сътрудничество между секторите, започвайки от днес. Обединяването на опита на Renault Group в областта на електрическите автомобили с нашия опит в демонстраторите за електрически полети ще ускори развитието на революционните технологии, необходими за бъдещата архитектура на хибридни самолети през 2030 г. и след това. То ще насърчи появата на общи технически и регулаторни стандарти в подкрепа на решенията за чиста мобилност, необходими за постигане на нашите цели в областта на климата, каза Сабине Клауке, главен технически директор на Airbus.

Технологичните тенденции се движат в същата посока. Сътрудничеството на Airbus и Renault Group в областта на електрификацията ще изиграе важна роля за постигането на промяна в транспортния пейзаж, като успешно ще допринесе за амбицията за нулеви нетни емисии до 2050 г. както в автомобилния, така и в авиационния сектор.

<< Обратно към новините