HYVIA открива завода си за водородни клетки във Франция

16.03.2022

HYVIA открива завода си за водородни клетки във Франция

Девет месеца след създаването си, съвместното предприятие на HYVIA, Renault Group и Plug Power, посветено на водородната мобилност, открива завода си в Refactory, производствената площадка на Renault Group за кръгова икономика, разположена във Флинс, Ил дьо Франс.


 

Това е първата стъпка в по-мащабния индустриален проект. HYVIA е готова да започне сглобяване и тестване на модули с горивни клетки, базирани на модерната технология на Plug Power. Горивната клетка с мощност 30 кВ ще захранва портфолиото на Renault Master H2-TECH (ван, шаси кабина и градски автобус).

До края на 2022 г. заводът ще започне и монтаж на станции за зареждане с H2 и производство на водород с ниско съдържание на въглерод с първия си електролизатор. HYVIA потвърждава базирането си във Франция и внедряването на своите цялостни решения за водородна мобилност. Амбицията на HYVIA е да достигне 30% от обема на европейския пазар на водородни лекотоварни автомобили до 2030 г.

Заводът на HYVIA във Флинс е първата стъпка в рамките на по-широк индустриален проект, започващ с 3 000 кв. м. съоръжение и висококвалифициран екип от около 15 служители: оператори, мениджъри и техници, идващи от производството. Заводът HYVIA ще е с подобрена безопасност, околна среда и качество: това е приоритет и за него ще се прилагат най-добрите практики от Renault Group и Plug Power.

До края на 2022 г. линията за монтаж и тестване на горивни клетки ще има капацитет от 1 000 горивни клетки годишно. Ще тръгне монтажната линия за станциите за зареждане с водородно гориво. Доставката на водород започне с инсталирането на 1МгВ електролизатор, който ще доставя H2 към централата (450 кг водород на ден), за тестване на горивни клетки и станции за зареждане с H2. Заводът ще работи и с водородни мотокари. През следващите години заводът на HYVIA ще продължи да се развива с последващи стъпки, увеличавайки местната и вертикалната си интеграция.

<< Обратно към новините