VW Crafter 2.0 TDI с хладилна трансформация от Фригос

сп. Камиони, 2013, Бр. 10
06.12.2013

VW Crafter 2.0 TDI с хладилна трансформация от Фригос

Фолксваген Лекотоварни автомобили в сътрудничество с фирма Фригос инвестира в новаторска хладилна трансформация на серийния Crafter 35 Kasten с дълго междуосие. Хладилната версия отговаря на всички нормативни изисквания и европейски директиви по отношение на изолацията и параметрите на агрегата за термичен контрол в товарния отсек...

Фолксваген Лекотоварни автомобили в сътрудничество с фирма Фригос инвестира в новаторска хладилна трансформация на серийния Crafter 35 Kasten с дълго междуосие. Хладилната версия отговаря на всички нормативни изисквания и европейски директиви по отношение на изолацията и параметрите на агрегата за термичен контрол в товарния отсек. За пръв път в България се използва усъвършенствано устройство за регистриране на температурата със сензорен дисплей Тhermo King Touchprint.

Volkswagen Crafter е многофункционален работник, готов да се справи с всяко предизвикателство. Благодарение на разнообразните възможности за конфигуриране той може изцяло да се напасва за целите на бизнеса. Моделът се предлага в два теглови класа, с три колесни бази, с възможност за документална промяна на допустимата обща маса и в различни модификации: товарен Kasten, товаро-пътнически Kombi, бордови или шаси-кабина. Конструкцията му позволява да бъде дооборудван с перманентно задвижване на четири колела 4MOTION в комплект с новаторски системи за безопасност.
Предоставянето на функционален и надежден автомобил, отговарящ на потребностите на бизнеса, е приоритетна задача в работата на екипа на Фолксваген Лекотоварни автомобили в България. Затова вносителят инвестира ресурс в трансформирането на серийния модел Crafter 35 Kasten, дълга база, в хладилна версия при спазване на всички нормативни изисквания и европейски директиви по отношение на изолацията и параметрите на агрегата за термичен контрол в зоната на товарния отсек.
Автомобилът е с 2-литров турбодизелов двигател с горивна уредба Common Rail  и директно впръскване, мощност  136 к.с. и 6-степенна механична трансмисия. След трансформацията товароносимостта е 900 кг.
Санитарната хладилна термоизолация е предвидена за поддържането на температури в диапазона от +15°С до -20°С. Изработката е специално приспособена за превоз на хранителни стоки по санитарните норми на  ЕС. Използваният при изолирането на товарния отсек материал е полистирол XPS 32 kg/m3 с изолационен фактор k=<0,5 W/sq.m K. Изолацията е реализирана във вариант хладилен панел с дебелина от 85 до 125 мм за тавана и стените, 70 мм за пода и от 20 до 80 мм за страничната врата. Покритието на пода е от стъклополиестер със сиво гланцово покритие, а на вратите – хладилен бял GFK. Собственото тегло на изолацията е 230 кг.
Хладилният агрегат е Тhermo King V300мах30  с възможност за охлаждане и отопление от - 25°С до + 25°С, задвижван чрез ремъчна предавка от двигателя на автомобила и управляван посредством пулт, инсталиран в кабината. На разположение е контролер DSR (DirectSmartReefer).
Съгласно изискванията по БДС, европейските норми и съобразно АТР конвенцията за превоза на бързоразвалящи се стоки е задължително температурата по време на превоза да бъде отчитана и съхранявана в електронен вид за изготвяне на справка при поискване. Това се извършва с независими температурни устройства за регистриране на температурата (логери) с вградени принтери за разпечатване на данни за температурните равнища, поддържани по време на транспорта при доставка или впоследствие. Следвайки тенденциите, Тhermo King за пръв път представя усъвършенстван температурен логер със сензорен дисплей Touchprint.
Цената на напълно оборудвания хладилен Volkswagen Crafter е 75 513 лв. без ДДС.

Красимир Кирилов

<< Обратно към новините