9-метров електрически автобус Solaris бе показан на FIAA в Мадрид

19.10.2022

9-метров електрически автобус Solaris бе показан на FIAA в Мадрид

На международното изложение FIAA, Solaris Bus & Coach представи един от най-новите си продукти: електрическия автобус Urbino 9 LE, чиято премиера се състоя в края на миналата година.


 

Деветметровият електрически автобус с нисък вход Solaris Urbino е стандартизиран с всички останали превозни средства от 4-то поколение. Този модел е проектиран по такъв начин, че да може да бъде адаптиран за типово одобрение от клас I или клас II. Автобусът осигурява отлична връзка между градската и крайградската пътна мрежа в разрастващите се агломерации.
 
Urbino 9 LE е оборудван с централен електродвигател с максимална мощност 220 кВт. Системата за задвижване на този модел се захранва с енергия от комплект батерии Solaris High Energy с капацитет над 350 кВтч. Наред с другите опции, Urbino 9 LE electric е оборудван с хибридно отопление. Допълнителните съоръжения за съхранение на енергия и оптимизацията на потреблението позволяват на този автобус да изминава много по-големи разстояния с едно зареждане, в сравнение с предишния минибус на Solaris - Urbino 8.9 LE electric.
 
Urbino 9 LE electric разполага с много удобства за пътниците: обширна информационна система, USB зарядни устройства и естетично LED осветление. Въпреки компактните си размери, автобусът разполага с място за значителен брой седалки, повечето от които са обърнати напред. Просторният му климатизиран интериор може да побере до 31 удобни седящи места за пътници. Нещо повече, автобусът разполага със специални места за хора с увреждания и детски колички, както и със седалки, оборудвани с ISOFIX като опция. Благодарение на компактните си размери, автобусът ще се представя отлично не само в тесните градски пространства, но и при стръмни изкачвания и тесни планински завои.
 
От премиерата си през 2021 г. електрическият Solaris Urbino 9 LE непрекъснато набира все повече клиенти. До момента компанията е получила поръчки за този модел от оператори в Германия, Испания, Италия и Полша, като вече са договорени над 30 броя от този 9-метров електрически автобус.

<< Обратно към новините