Solaris представи Urbino 18 hydrogen

15.09.2022

Solaris представи Urbino 18 hydrogen

Производителят представи новия 18-метров водороден автобус Urbino 18 hydrogen.


 

Urbino 18 hydrogen е вторият водороден автобус на Solaris, който се предлага с нулеви емисии. Както и при по-късата версия, основният източник на енергия в това превозно средство е водородът. С този 18-метров модел производителят отговаря на нарастващия пазар на превозни средства от този тип. По този начин се изпълнява и ангажиментът на Solaris за разработване на решения с нулеви емисии и желанието на компанията да предостави на своите клиенти възможно най-широка гама от екологични превозни средства.
 
Сърцето на Urbino 18 hydrogen е авангардна горивна клетка, която действа като миниатюрна водородна електроцентрала. Горивната клетка преобразува водорода в електричество, което след това се предава на задвижващия механизъм. Новото превозно средство на Solaris не разполага с конвенционален двигателен отсек, тъй като е оборудвано с модулна задвижваща система. Спестеното по този начин пространство е позволило на производителя на автобуси да увеличи капацитета на превозното средство за пътници. Нещо повече, чрез премахването на двигателния отсек е създадено повече пространство на покрива, където са монтирани композитни леки водородни резервоари с общ капацитет 51,2 кг. Използването на модулно задвижване също така улеснява обслужването, тъй като основните му компоненти вече са достъпни от нивото на земята.
 
Електричеството от водородната горивна клетка в този съчленен автобус се предава директно към задвижването. Батериите Solaris с капацитет около 60 кВтч, монтирани в превозното средство, служат като спомагателен източник на енергия, използван например при ускоряване, както и за съхранение на възстановената енергия. Пълното зареждане на батериите отнема около 20 минути. Urbino 18 hydrogen може да измине около 350 км с едно зареждане при различни метеорологични условия. В зависимост от конфигурацията, автобусът ще може да превозва до 140 пътници.
 
Първите доставки на 18-метровия съчленен автобус Urbino 18 hydrogen ще бъдат възможни още през второто тримесечие на 2023 г.

<< Обратно към новините