Solaris сключи рамково споразумение за доставка на автобуси

09.03.2022

Solaris сключи рамково споразумение за доставка на автобуси

Solaris Bus & Coach подписа ново рамково споразумение с австрийската автобусна компания Österreichische Postbus AG.


 

Рамковото споразумение между Solaris и Österreichische Postbus AG e за доставка на до 106 електрически и водородни автобуси, които ще бъдат въведени в експлоатация из цяла Австрия. Моделите, които са включени в офертата, са електрически Urbino 9 LE и водородни Urbino 12. Предвижда се доставките да бъдат извършени през периода 2022-2025 г.
 
Водородните автобуси Solaris Urbino 12, включени в споразумението, са най-иновативните превозни средства в гамата на производителя. Благодарение на изключително тихата си работа и липсата на вредни емисии, тези превозни средства стават все по-популярни сред европейските превозвачи. Рамковото споразумение е поредното такова за водородни автобуси, сключено между Solaris и Österreichische Postbus AG. Предишният договор, подписан през февруари 2021 г., предполагаше, наред с други неща, доставката на до 40 броя Solaris Urbino 12.
 
Енергията, която захранва водородните автобуси на Solaris, се генерира от горивни клетки с мощност 70 кВт. Електричеството, произведено чрез обратна електролиза, се прехвърля директно към задвижващата линия. Единствените странични продукти, генерирани по време на този процес, са топлина и пара. Водородът, необходим за задвижването на автобусите, се съхранява в газообразна форма в пет резервоара с общ обем 1560 л, монтирани на покрива. Всяко поръчано превозно средство ще бъде оборудвано с батерия Solaris High Power.
 
Договорът предвижда и възможност за закупуване на електрически автобуси Urbino 9 LE, най-младият член на електрическото семейство на Solaris, което бе представено през септември 2021 г. Този универсален модел е проектиран по такъв начин, че да може да бъде адаптиран за клас I или клас II. По този начин автобусът осигурява отлична връзка между градската и крайградската пътна мрежа. Благодарение на компактните си размери, превозното средство ще се справя отлично при стръмни изкачвания и тесни планински завои в Австрия. 9-метровите автобуси Urbino 9 LE ще бъдат оборудвани с централен електродвигател. Задвижващата система ще се захранва от енергия, извлечена от комплект батерии Solaris High Energy с общ капацитет около 280 кВтч, а просторният интериор може да побере поне 65 пътника. Модернизираният дизайн в задната част на автобуса осигурява повече място над главата, което ще подобри качеството на пътуването.
 
Solaris присъства на пазара в Австрия от 2003 г. и досега производителят е доставил над 400 автобуса за 40 населени места. Близо 70 от тях са превозни средства с нулеви емисии. Водородните Solaris Urbino 12 и 9-метровите електрически автобуси Urbino 9 LE печелят все повече клиенти и не само в Австрия. От пускането на водородния Urbino 12 през юни 2019 г., Solaris е имал поръчки в Чехия, Франция, Холандия, Германия, Полша, Италия и Швеция. Първите Urbino 9 LE пък скоро ще могат да бъдат видени по улиците на полските и италианските градове.

<< Обратно към новините