Тестваха eCitaro G на близо 2000 м над морето

14.02.2022

18-метровият електрически автобус на Mercedes-Benz се доказва при ниски температури в Алпите

Тестваха eCitaro G на близо 2000 м над морето

Mercedes-Benz тества успешно напълно електрическия съчленен градски автобус eCitaro G на 2почти 000 м надморска височина. Тестът на модела в редовна експлоатация е проведен в Зайзер Алм, Болцано, Италия от автобусната компания Silbernagl.Тестът на 18-метровия eCitaro G е преминал в средата на януари при много сняг, ниски температури и по терени в Южен Тирол с надморска височина почти 2000 м. Автобусът е демонстрирал стабилност и добро сцепление с пътя, заради двата двигателни моста. “Невероятно преживяване зад волана“, е била „присъдата“ на шофьора Франц Федершпилер с 40 години зад волана на автобусите.

Тестваният автобус е бил оборудван с батерии от типа Solid State Battery (SSB) с капацитет 441 кВтч, каквито преди 4 години от Mercedes-Benz обявиха, че ще си произвеждат сами. При тези NMC батерии не се използва течен електролит и няма нужда от сепаратори. Това води до намаляване на теглото им при увеличени с 30 на сто енергийна плътност и капацитет. Важна подробност за този тип батерии е, че те не се нуждаят от принудително охлаждане.

Електрическият eCitaro G е използван по маршрут, обслужван от компанията Silbernagl. Той свързва градовете Компач (1850 м над морското равнище) и Салтрия (1680 метра) на Зайзер Алм, най-голямото алпийско плато, разположено в Южнотиролските Доломити в Италия. Централата на Silbernagel пък се намира недалеч, в Кастелрут, Южен Тирол. В дейността си компанията е фокусирана върху технически иновации и опазване на околната среда.

“18-метровото превозно средство с конфигурация на осите 6x4 представлява сериозен интерес за нас. Убедени сме, че ще успеем да интегрираме тези автобуси в нашата флотилия през следващите години”, казва генералният директор на Silbernagel - Карло Греко, който е останал доволен от способностите на eCitaro G, дори и при такива необичайни условия.

Модерната и добре поддържана флотилия на Silbernagl се състои от 70 автобуса за градски и междуградски превоз, като те варират от компактни микробуси до двуетажни автобуси и са основно от марките Mercedes-Benz и Setra. Основана през 1978 г. от Антон и Моника Силбернагл семейна фирма е една от най-успешните автобусни компании в Южен Тирол и предлага всички услуги, свързани с превоз на пътници, с помощта на повече от 100 служители.

<< Обратно към новините