Otokar с интересен щанд в Пловдив

сп. Автобуси, 2012, Бр. 7
20.09.2012

По-малко от месец преди 68-ия Международен технически панаир в Пловдив, който ще се проведе от 24 до 29 септември, повечето от представителите и вносителите на автобуси в България нямаха яснота ще участват ли там и какви модели ще представятПо-малко от месец преди 68-ия Международен технически панаир в Пловдив, който ще се проведе от 24 до 29 септември, повечето от представителите и вносителите на автобуси в България нямаха яснота ще участват ли там и какви модели ще представят


Ситуацията е обяснима с оглед на изключително слабия пазар на нови автобуси у нас през 2012 г. И все пак изложението няма да мине изобщо без автобуси.
Големият турски производител Otokar подготвя щанд за панаира. Компанията е сред най-мощните производители в южната ни съседка. През последните години Otokar отбелязва голямо развитие, което, освен в повишаващ се пазарен дял в Турция и растящ износ, се изразява в пускането на редица нови модели. Някои от тях вероятно ще бъдат видени в Пловдив.
На щанда на Otokar вниманието ще привлече градският мидибус Centro (на снимката горе). Той е дълъг само 5,8 м. За пръв път бе показан по време на Busworld Kortrijk 2009. Седящите места в него могат да бъдат от 11 до 16, а правостоящите – от 8 до 11. Футуристично изглеждащият Centro се задвижва от 3-литров дизелов двигател на FPT с мощност 146 к.с.
Друг очакван в Пловдив експонат е туристическият модел Vectio Т. По време на същото изложение преди 3 години в Кортрейк 10-метровият Otokar Vectio 250 T грабна наградата на Busworld в класа мидибус. Тогава той бе представен като обновена туристическа версия на популярния модел, който се произвежда и във варианти Service, Urban, Low entry. Стандартно моделът се оборудва с дизеловия двигател на MAN D 0836 LOH65 с работен обем от 6,8 л и мощност от 250 к.с. Предавателната кутия е механична с 6+1 предавки. По време на панаира в Пловдив ще може да се види и градската нископодова версия на този модел – Vectio C, с дължина 9,1 м. Автобусът може да превозва до 69 пътници, оборудван е с автоматична предавателна кутия Voith DIWA Automatic, а салонът има 2 врати. Четвъртият експонат е междуградският автобус Navigo с дължина 7,7 м и капацитет до 39 пътници. Двигателят е Cummins ISBe4.5, Евро-5, 4-цилиндров, с мощност 185 к.с. Предавателната кутия е автоматична – Allison.
Екипът на Otokar на панаира в Пловдив ще запознае посетителите на щанда с техническите характеристики на електробуса на турската марка. Той бе представен през април 2012 г. по време на Busworld Turkey под името Doruk Electra, а вероятно за Европа ще се продава като Vectio Electra. Очаква се продажбите му да стартират през 2013 г.
В Пловдив български превозвачи ще могат да заявяват демонстрация на автобуси Otokar на място във фирмите си.

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините