TRATON с продажби за 26,9 млрд. евро през 2019

23.03.2020

TRATON с продажби за 26,9 млрд. евро през 2019

TRATON GROUP увеличи приходите си от продажби и оперативната си печалба през предизвикателната 2019 година


Ако искате да четете сп. КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

Сега групата се подготвя да посрещне възникващите икономически промени, предизвикани от въздействието на пандемията от коронавирус.

Марките на TRATON GROUP временно затвориха редица заводи в отговор на пандемията. MAN Truck & Bus подаде заявление за краткосрочна работа (Kurzarbeit) за работниците в германските си заводи. „В тази криза автомобилите за работа ще играят важна роля в осигуряването на храна и лекарства за хората“, заяви Андреас Реншлер, изпълнителен директор на TRATON и член на управителния съвет на Volkswagen AG.

Като един от най-големите производители на автомобили за работа в Европа, TRATON GROUP ще поеме специалните отговорности, произтичащи от тази извънредна ситуация. „Ето защо ние ще продължим да предоставяме сервизни услуги и резервни части за нашите клиенти“, каза Реншлер. „Доставките на храна и лекарства могат да бъдат гарантирани, само ако сухопътният транспорт функционира безпроблемно. В тази изключително сложна ситуация, с която всеки от нас се сблъсква днес, 2019 година изглежда като древна история. Въпреки това имаме всички причини да се гордеем с постиженията си".

„В нашия Годишен доклад, който беше изготвен на 10 февруари 2020 г., очаквахме да отбележим умерен спад в приходите от продажби за 2020 г.“, заяви финансовият директор на TRATON Кристиан Шулц. Но пандемията от коронавирус прави невъзможно отсега да се прогнозира развитието на пазарите, следователно и развитието на бизнеса на компанията през тази година. В тази ситуация, която тежи върху икономиката като цяло, фактът, че сме в състояние да се опираме на стабилна структура на баланса ни, е в наша полза. Например, нетната ликвидност в сегмента „Индустриален бизнес“ възлиза на 1,5 милиарда евро в края на 2019 г. “, обяснява Шулц.

През 2019 г. приходите на групата нарастват с 4% на годишна база и достигат 26,9 милиарда евро. След корекция, последвана от продажбата на Volkswagen Gebrauchtfahrzeughandels und Service GmbH (VGSG) от 1 януари 2020 г., приходите от продажби се увеличават с 6%. VGSG генерира приходи от продажби от 585 милиона евро за предходната година.


Оперативната печалба се увеличава с 25% и достига 1,9 милиарда евро. Оперативната възвръщаемост на продажбите се повишава до 7.0% в сравнение с 5.8% през 2018 г. Приемът на поръчки спада със 7% до 227 200 единици. Коефициентът за таксуване на ценни книги (продажбата на дялове разделен на приема на поръчки) възлиза на 0,91 и отбелязва спад в сравнение с нивото от предишната година от 0,95.

В сегмента на индустриалния бизнес приходите от продажби нараснаха с 6% до 26,4 млрд. евро (предходната година - 25,0 млрд. евро). Бизнесът с автомобили за работа допринася най-много за растежа на приходите от продажби. Оперативната печалба възлиза на 1,7 милиарда евро (преди 1,3 милиарда евро) и по този начин се увеличава с 29%. Сегментът „Финансови услуги“ генерира приходи от продажби от 849 милиона евро (преди 760 милиона евро).

 

<< Обратно към новините