Bus Euro Test 2020 отива в Лимерик

12.03.2020

Bus Euro Test 2020 отива в Лимерик

Всяка година членовете на международното жури International Bus & Coach of the Year Jury (IB&COY) след паралелен тест избират автобус, който става носител на престижното звание Автобус на годината.

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

За 2020 г. наградата отиде при MAN Lion’s Coach. През миналия юни 5 туристически автобуса се състезаваха за нея по време на Coach Euro Test 2019 в Сибиу, Румъния. В четна година тестът е за градски автобуси, а в нечетна за туристически.

През идващия май Bus Euro Test 2020 ще се проведе за пръв път в Ирландия - в югозападния град Лимерик, от 18 до 21 май. Домакинът на събитието е списанието Fleet Bus & Coach, което представлява Ирландия в международното жури. „Това обещава да бъде най-интересният тест до сега, защото всички участници в него са изцяло електрически автобуси, с нулеви емисии“, обясни Шон Мърта, представител на Ирландия в журито.


Шон Мърта

„Докато Ирландия, като цяло - бавно въвежда в експлоатация в градовете си електрически автобуси, улиците на Лимерик ще станат свидетели на транспорт без емисии в продължение на една седмица. Въпреки че не всички марки, заявили интерес към теста, са потвърдили участието си, се очаква да имаме шест или седем конкуренти, които идват от основните европейски производители “, допълва той.


Тестът в Загреб през 2018 г.

Преди две години по време на теста в Загреб два от трите участника бяха електрически автобуси – 12-метровият Heuliez GX Elec и съчлененият Irizar ie-Tram. Сега обаче такива ще бъдат шест от шест или седем от седем.

Минаваме на ток

След всички дебати за нуждата от опазване на околната среда и намаляване на вредните емисии от транспорта използването на електрически автобуси и електрически камиони за доставки в градовете излезе на преден план в политиката при превоз на пътници и товари. Въпреки, че ще мине известно време, докато в градския трафик навсякъде навлязат значително количество електрически автобуси, броят на тези превозни средства, работещи в градовете и летищата в Европа, се увеличава. Тъй като технологиите, особено в областта на размерите и капацитета на батериите, се развиват постоянно, цената на електрическите автобуси продължава да намалява. Някои производители вече твърдят, че TCO (общата стойност на притежание) на дизеловите и електрическите автобуси вече са почти изравнени. Предстои обаче много работа по изграждане на адекватна инфраструктурата за експлоатация и зареждане на големи паркове от електрически автобуси.

Как се оценява и избира Автобус на годината

През времето до теста някои от производителите на електрически автобуси в Европа ще организират тестови шофирания за журналисти на своите модели. В случая, тъй като става въпрос за градски автобуси, маршрутите на тези шофирания преминават през градски центрове и улици. Това ще позволи на участниците в тестовете да преценят от гледна точка на водача колко маневрени са превозните средства, а от гледна точка на пътниците - колко ефективни и удобни са автобусите.

По време на самия Европейски автобусен първият ден е посветен на тестовете за измерване на ускорение, спирачен път и ниво на шум в салона. Чрез специализирано оборудване журито проверява показателите и ги сравнява със заявените от производителите. Следващите дни са посветени на тестови шофирания, които се редуват с презентации. Всеки член на журито изпробва всички автобуси по един и същ маршрут – като водач и като пътник. Всяка от участващите в теста марки има право на две презентации на продукта си. Едната е в зала и е свързана с представяне на техническите характеристики на превозното средство. Втората е в автобуса и около и представя детайлите на превозното средство. Техническите екипи на производителите обръщат специално внимание на подобренията в сравнение с предишните версии на съответния модел. По време на шофиранията пък представител на производителя е на разположение на водача, за демонстрации и указания, свързани с функциите, налични в автобуса.

В последния ден от теста членовете на журито, на закрито заседание обсъждат впечатленията и мненията си, изградени по време на шофиранията, като накрая гласуват мотивирано за избор на победител. Носителят на наградата ще бъде обявен и ще получи приза си през септември по време на най-голямото в света международно изложение на автомобили за работа IAA 2020 в Хановер, Германия. Победителят ще получи специална статуетка и правото да брандира наградения модел с логото IBOY 2021 (Автобус на годината 2021).

Наградата се връчва от президента на международното жури Том Терейсен от Норвегия. Той е собственик и главен редактор на списанието Bussmagsinet, което е основал през 2002 г. Преди това е бил шофьор на туристически автобус и все още не пропуска да работи като такъв при различни поводи. При избора на мястото за провеждането на тазгодишната надпревара Том Терейсен каза: „Пренасянето на конкуренцията в Ирландия и в Лимерик е вълнуващо и предизвикателно. На повечето от нас, членовете на журито ще се наложи да шофираме от „грешната“ страна на пътя! (с десен волан). Пред тази година тестваме само електрически автобуси и това също ще направи събитието много интересно.“

За журито IB&COY

Основано през 1989 г. журито IB&COY увеличава броя на членовете си през годините. Сега в него членуват 23 специализирани за автобуси и автобусен транспорт издания от 23 европейски държави. Българският представител в журито е списание КАМИОНИ. Изданията се представляват в журито от 23 опитни журналисти, притежаващи лиценз за управление на автобуси. Някои от членовете на журито продължават да съвместяват работата си в списанията с тази на автобусни шофьори.

Подготовка за електрическите автобуси

Домакинството на събитието в Лимерик поставя пред Fleet Bus & Coach някои предизвикателства по отношение на осигуряването на мощности за презареждане на батериите на тестовите превозни средства. „Много по-просто е да се зарежда с дизел на бензиностанция, но с електричество е малко по-трудно. Двама души ни се притекоха на помощ. Марк Дали от Eninserve Ltd. и Конър Мълой, независим съветник по енергетиката, помагат при планирането и организацията.“, обяснява Шон.

Като електроинженер Марк Дейли има над 20 години опит в енергетиката и електрическата мобилност. Той съветва компаниите как да оптимизират консумацията на енергия, интегрирайки възобновяема енергия, акумулаторни батерии и инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства. Конър Мълой помага на собственици на автопаркове да намалят вредните емисии и в същото време - да спестят пари. С наставничество и обучение той дава възможност на автобусните компании да намалят разходите си за гориво. „И двамата са много опитни експерти в областта на електрическата мобилност и работят с различни компании за намаляване на въглеродния отпечатък от дейността им. Те са ненадминати в Ирландия в тази област и тяхната страст и ентусиазъм за подобряване на атмосферата са възхитителни ”, заключава Шон.

Водната електроцентрала Арднакруша

Специална емоция за членовете на журито IB&COY ще бъде посещението в Арднакруша, един от най-големите проекти, осъществени някога от ирландското правителство. Водноелектрическата централа в Арднакруша, по поречието на река Шанън е започната в началото на 20-те години на миналия век. Завършена и пусната в действие е през 1929 г. Намира се северно от Лимерик, но е в графство Клеър. По време на строителната фаза проектът е наречен „Схема на Шенън“, а в него е инвестиран около една пета от бюджета на страната по онова време.Сега в централата работят 55 души, но до преди Втората световна война тя е осигурявала по-голямата част от електрическата енергия за страната. Днес делът на Арднакруша е под 5% от общото потребление на енергия в Иралндия. Неотдавна Арднакруша е била описана като „мощен символ на смело мислене“, тъй като при строежът й се е наложило река Шанън да бъде отклонена със система от канали и след като водата произведе електричество, да бъде върната в коритото на реката при Лимерик - чиста и бистра, преди да стигне водите на Атлантическия океан.

<< Обратно към новините