Busworld Turkey 2020 – електричество и алтернативни горива

10.03.2020

Busworld Turkey 2020 – електричество и алтернативни горива

Над 123 изложители от близо 20 държави събра осмото издание на международното изложение Busworld Turkey, проведено в Истанбул от 5 до 7 март.

Ако искате да четете списание КАМИОНИ в електронен вариант, моля абонирайте се тук.

Busworld Turkey 2020 се завърна към корените си в турския мегаполис край Босфора, след като единствено предишното седмо издание през 2018 г. бе в Измир. Международното изложение Busworld Turkey, което се организира от Busworld International и се провежда на всеки две години отново събра автобусния свят край Босфора. Някои от най-големите турски производители на автобуси, а така също и производители и доставчици на възли, агрегати, детайли, оборудване, услуги…за автобусите и автобусния транспорт, дошли от цял свят, както и посетители напълниха до краен предел зали 9 и 10 на истанбулския изложбен център hkf.За трите дни на изложението през залите преминаха 7935 посетители от 75 държави. Те можеха да разгледат 35 автобуса, мидибуса и минибуса, както и да се запознаят с експонатите на 119 изложители от сектора на доставчиците за автобусната индустрия.

Логично, най-голямото автобусно изложение в Югоизточна Европа премина под знака на електрификацията, алтернативните източници на задвижване, свързаността и високите технологии. Не липсваха новости в моделните линии на производителите, като, разбираемо, голяма част от експонатите бяха насочени към региона на Турция, Близкия Изток и Северна Африка. Турските производители на автобуси обаче отдавна са си извоювали сериозно име в Европа, така, че изложението беше полезно и за професионалните посетители от Стария континент и особено от нашия регион.

Otokar с два нови модела за Европа
Otokar, един от големите турски производители, по традиция се представи с обширен щанд. Новината от базирания в Адапазаръ производител бе, че в гамата на Otokar за европейските пазари влизат два нови модела. Градската и междуградска гама Territo U е разширена с училищен автобус. Фамилията градски и крайградски автобуси Kent U пък е допълнена с нов вариант с нисък вход.

От Otokar обявиха, че електрическият 12-метров градски модел е-Kent C влиза в производство още през тази година. В Истанбул той бе показан с наименованието си за турския пазар Kent Electra. На щанда можеха да се видят и предназначените за турския пазар мидибуси Sultan и Doruk, които в Европа са известни съответно като Navigo и Ulyso. Sultan Mega e с дължина 8,5 м и капацитет от 35+1+1 седящи места. Sultan Comfort е 7,2-метров микробус и има 29+1 седящи места. Десетметровият Doruk T стандартно се оборудва с 39+1+1, а като опция - с 43+1 + 1 седящи места.От представянето на Otokar в Истанбул стана известно, че продукцията на компанията се изнася в 50 държави. През 2019 г. пък Otokar e била най-предпочитаната марка автобуси в Турция с пазарен дял около една трета, като в същото време е увеличила обема на износа си с 29%. Общата бройка на автобусите с марка Otokar във Франция, например, вече е надминал 2200. През 2019 г. от Otokar са инвестирали 20,5 млн. евро в изследователска и развойна дейност, с което общите инвестиции в това направление през последните години са достигнали 165 млн. евро.

Anadolu Isuzu разширява гамата си
С просторен щанд в Истанбул се представи друг от големите производители в Турция – Anadolu Isuzu. Производителят от Коджаели продължава да обновява и разширява гамата си, която вече включва модели с дължина от 7,3 до 18 м. В Истанбул Anadolu Isuzu представи екологичните си автобуси Citiport 12 CNG (задвижван от двигател на компресиран природен газ), Novociti Life, Novo Lux и изцяло електрическия Novociti Volt, разработен да отговори на изискванията на съществуващите и на целевите пазари на компанията, в тон с тенденциите за чистия обществен транспорт на бъдещето.Стана ясно, че износът и на Anadolu Isuzu расте. В момента марката е представена в 42 държави, но плановете са броят им да нарасне до 60 през 2023 г. От компанията се похвалиха, че са шампиони в износа на мидибуси, като марката вече е навлязла стабилно на пазарите в Полша, Италия, Гърция, Франция. С доставките на модела Novociti Life за Тбилиси, Грузия, пък е реализиран рекорден в историята на Турция експорт на мидибуси, като сделката е за 16,9 млн. долара.

Нископодовият градски Novociti Life, който бе сред експонатите в Истанбул, е разработен да посрещне променящите се нужди на пазара. С компактните си размери нископодовият модел е предназначен за градове с тесни улици, като предоставя комфорт и достъпност на пътниците. С дължината си от 8 метра той се позиционира в градската гама на Anadolu Isuzu между 9,5-метровия Citibus и 7,5-метровия Novociti. Двигателят FPT NEF4 с мощност 186 к.с. и максимален въртящ момент 680 Нм е разположен отзад и постига стандарта Euro-6d без EGR.

Вторият експонат по време на Busworld Turkey 2020 бе Novociti Volt. Тихият автобус с изцяло електрическо задвижване е оборудван с AVAS (Acoustic Vehicle Alerting Systems), за да генерира шум за предпазване на пешеходците. Предлага се с два варианта на батерии - 140 кВтч за пробег с едно зареждане до 210 км и 268 кВтч – за изминаване на до 400 км. Електродвигателят е с мощност 255 кВт и въртящ момент от 2355 Нм. Производителят гарантира, че за 5 години или за пробег от 250 000 км капацитетът на батерията няма да спадне под 70%.

В Истанбул екогамата на Anadolu Isuzu се допълваше от градския газов Citiport 12 CNG, за който производителят подчерта, че е модел, осигуряващ ниски оперативни разходи на собственика си.

Туристическата гама на Isuzu бе представена от мидибуса Novo Lux, който е избор за совалкови превози и туристически пътувания при високо ниво на комфорт. Разработен е на платформата на познатия Novo S, като интериорът предлага високо ниво на комфорт дори при стандартно ниво на оборудване на модела. Предлага се с различени варианти на седящите места и нива на оборудване, както и в специални изпълнения, оборудвани за достъп на трудноподвижни пътници. Версията с 2+1 седалки на ред предлага най-високо ниво на комфорт както при совалкови превози така и при туристически пътувания.

Karsan заложи на електричеството
Следващият турски производител, представил се на Busworld Turkey 2020, Karsan заложи на двата си електрически хита, пуснати в серийно производство през последните две години - Jest Electric и Atak Electric. В Истанбул стана ясно, че за една година мъникът Jest Electric има 68 продажби в осем държави, като в същото време са подписани договори и за продажбата на 18 броя Atak Electric.Шестметровият Jest Electric с нисък под е оборудван с електрическа силова линия от BMW, използвана при модела BMW i3. Електродвигателят е с мощност 125 кВт и въртящ момент 290 Нм. Jest Electric се предлага с батерии с капацитет 44 или 88 кВтч, произведени от BMW. Пробегът с едно зареждане е до 210 км, а ефективната система за рекуперация осигурява удължаването му с около 25%. Зареждането на батериите става за около 8 часа при променливотоково зарядно с мощност 7,4 кВт и за час с устройство за бързо зареждане.

Компактни размери при голямо вътрешно пространство, маневреност, пъргавина и проходимост по тесни улици, динамичен дизайн, комфортна возия - благодарение на независимото окачване, са част от достойнствата на малкия Jest Electric. Мястото на водача е оборудвано с 10,1-инчов мултимедиен сензорен екран, изцяло цифров приборен панел, WiFi съвместим интерфейс.

Осемметровият градски модел Atak Electric се характеризира с нови и динамични линии на външния дизайн и впечатлява още с LED дневните си светлини. Електродвигателят на Atak Electric генерира мощност от 230 кВт и въртящ момент от 2400 Нм. Пакетът от 4 батерии е с общ капацитет 220 кВтч, като модулите от по 44 кВтч също са разработка на BMW. Те осигуряват 300 км пробег с едно зареждане.

Батериите на автобуса могат да се заредят за 5 часа с променливотоково зарядно AC и за 3 часа с бързо зарядно устройство. Системата за рекупериране осигурява допълнителен заряд на батериите до 25%. Моделът се предлага с две конфигурации на седящите места - 18 + 4 сгъваеми седалки или 21 + 4 сгъваеми седалки, а общият му капацитет достига 52 пътници.

Нов автоматик от Allison Transmission
Няколко новини имаше на щанда на един от най-големите производители на възли, агрегати и системи за автобусната промишленост – американската компания Allison Transmission.На първо място трябва да се отбележи новата деветстепенна автоматична предавателна кутия за средно тежки превозни средства, която осигурява покритие на 50% повече предавателни отношения в сравнение с позната досега шестстепенна трансмисия от серия 2000. Достатъчно е да се отбележи, че предавателните отношения на досегашната кутия между първа и шеста предавка са в диапазона от 3,51 до 0,61, докато при новата кутия между първа и девета предавка обхватът е от 4,82 до 0,57.

Кутията се предлага с интегрирана старт-стоп система, а за управлението й се използва същият интерфейс както на досегашните кутии от сегмента. Предназначена е за превозни средства с допустима максимална маса до 26 т и е оразмерена за пренасяне на до 1200 Нм въртящ момент.
В Истанбул Allison представи и новата си линия от интегрирани електрически двигателни мостове ABE Series™, разработени за двуетажни автобуси, нископодови автобуси, автобуси с нормален под или съчленени автобуси. С тези мостове може да бъде заменена която и да е конвенционална силова линия в автобус.

Серията от мостове се предлага с две предавателни числа на крайното предаване, а в агрегата са интегрирани два електродвигателя, мултистъпална предавка, силова електроника, система за регенеративно спиране, маслен охладител и маслена помпа. Компактният мост оставя в електрическото превозно средство повече пространство за монтиране на батерии и други компоненти. Мостовете са лесни за монтаж и интегриране към съществуващите автобусни шасита. Приложими са за широка гама летищни автобуси, автобуси с 2 или 3 врати на салона.

На щанда в Истанбул можеше да се види и новата серия интегрирани електрически двигателни мостове за тежки камиони и автобуси AXE Electric Axle Series™, с които също може да бъде заменена която и да е силова линия. Тези мостове са съвместими с всички познати шасита и окачвания. В агрегата са интегрирани централно разположен електродвигател, мултистъпална предавка, управляваща електроника, маслен охладител и маслена помпа. Системата е приложима при електрически превозни средства, хибриди и превозни средства с водородни горивни клетки.

Два нови двигателя от Cummins
Cummins, един от най-големите производители и доставчици на двигатели за автобусната индустрия представи на Busworld Turkey 2020 два нови дизелови двигателя за междуградски и туристически минибуси, които покриват изискванията на еконормите Евро-6d. Това са 2,8-литров и 3,8-литров двигател от серията F на производителя.

Двата силови агрегата покриват мощностния диапазон от 129 до 188 к.с. и предлагат до 700 Нм максимален въртящ момент, което ги прави приложими при автобуси с дължина от 5 до 8 м. Четирицилиндровите редови двигатели от серия F идват оборудвани с интелигентна електроника, която е съвместима със старт-стоп системи и телематични услуги.По-чистият и по-ефективен горивен процес при новите двигатели прави възможно покриването на нормите Евро-6d без използването на EGR, което опростява охладителната уредба и архитектурата на силовите агрегати. Комплексно двигателите F2.8 и F3.8 са по-малки и компактни в сравнение с познатите двигатели от серия B на Cummins, без от това да настъпват компромиси с мощността и надеждността.

Двигателят F2.8 идва с мощност от 129 до 174 к.с. и максимален въртящ момент от 450 Нм. F3.8 предлага мощност от 141 до 188 к.с. при максимален въртящ момент до 700 Нм.

Интегрираната система за обработка на отработилите газове Cummins Single Module е компактна и постига високо ниво на пречистване на азотните окиси при 99% улавяне на твърдите частици.

При двигателите F2.8 и F3.8 се използва турбина Cummins с разтоварващ клапан, като при версията на малкия силов агрегат с мощност 174 к.с. тя е с променлива геометрия. Кат опция при F3.8 се предлага моторната спирачка Intebrake, осигуряваща мощност до 113 к.с.

На щанда си по време на Busworld Turkey 2020 Cummins представи и познатите си задвижвания за електрически и хибридни превозни средства, които бяха ефектно демонстрирани чрез разрез на автобус.

REVAR прави водна демонстрация
Доста интересно в Истанбул бе и на щанда на турския производител REVAR. Компанията предлага затварящи системи и автоматични врати за всякакъв тип автобуси, като е доставчик на компоненти за първоначално вграждане за много от големите европейски производители. Сред последните сключени от REVAR договори е този с EvoBus за производство и доставка на модул за градски автобуси, включващ двукрила електрическа варта и автоматична рампа за инвалиди.Атракция на щанда на REVAR беше система от автоматично отварящи се електрически стъпала за миди и минибуси, която е мобилна и се побера в куфар. За да демонстрират надеждността на системата, домакините я бяха оставили да работи непрекъснато в дните на изложението потопена в аквариум с вода.

Повече за Busworld Turkey 2020 – в априлския брой на списание КАМИОНИ

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините