Traton инвестира 1 млрд. евро в дигитализация на ванове

11.10.2019

Traton инвестира 1 млрд. евро в дигитализация на ванове

Traton Group,част от Volkswagen, планира да инвестира приблизително 1 милиард евро за проучване и разработки в сферата на дигитализацията през следващите пет години. С разработените решения, например онлайн свързаността на вановете, компанията се стреми да оптимизира веригата си на доставки.

Дигитализацията в автомобилната индустрия и логистиката не е далечно бъдеще или тенденция, която скоро ще завладее пазара, а реалност, поне за най-големите играчи в автомобилния и логистичния сектор. След изявлението на DHL, че ще инвестира сериозно в дигитализация, друга германска компания представи подобен план.

През 2018 г. клиентите на Traton Group са използвали 450 000 свързани автомобила, но тази година броят им вече е нараснал до 600 000, а до края на 2025 г. се очаква да надхвърли един милион - отчита компанията в официално съобщение.

Днес камионите и вановете в Европа използват средно около 50-60 % от капацитета си. Traton прогнозира, че дигитализацията не само ще съкрати времето за обслужване на клиентите и ще намали разхода на гориво, но и ще подобри планирането на пътуването и ще намали броя на изминатите празни километри.

Според Deloitte пазарът на телематични услуги се очаква да нарасне до близо 10 милиарда евро през 2026 г., докато преди три години - през 2016 г., той беше на стойност 2,3 милиарда евро.

Искаме да преминем по "лентата за цифрово изпреварване" и да се разрастваме като доставчик на софтуер и услуги “- заяви Андреас Реншлер по време на Деня на иновациите в Traton. Traton Group вече работи върху платформа за автономно шофиране.

"Автономното шофиране не идва, то вече е тук! Вече доставихме първите превозни средства и много допълнителни тестове са в ход - заяви Кристиан Левин, директор на научноизследователската и развойна дейност на Traton. Скоро Traton ще проучи начините за най-доброто използване на опита и експертизата на Volkswagen Group и нейните партньори (MAN и Scania) в областта на автономното шофиране.

След няколко месеца в пристанището на Хамбург ще започнат тестове на автономни камиони на MAN. Превозните средства ще пристигнат на пристанището от магистралата, придвижвайки се сами, но в присъствието на водачи. В пристанищната зона обаче те ще се движат напълно автономно. В момента MAN тества превозното средство в околностите на завода си в Мюнхен.

<< Обратно към новините