Малко камиони на панаира в Пловдив

26.09.2019

Малко камиони на панаира в Пловдив

Секторът транспорт, който дори в годините на кризата в края на първото десетилетие на века малко по-мащабно присъстваше на есенното изложение, намали участието си до минимум. От големите марки, които формират състава на българския товарен автопарк, бяха представени единствено FORD TRUCKS и IVECO.

В Булавто АД основателно очакваха златни медали за два от моделите Ford. Едва ли влекачът F-MAX, който получи най-високото международно признание с избирането му за Камион на годината 2019, се нуждае от допълнително представяне тук. Според специалисти твърде интересен за строителния бранш е бетон-миксерът на италианската IMER Group върху четириосно шаси на FORD TRUCKS. В панаирния „остров“ на IVECO три товарни Daily бяха в компанията на влекач Stralis NP400 на CNG и Eurocargo 120-250 с тристранна самосвална надстройка.IVECO присъстваше и на изложбената площ на i-Trucks, където залагат много и на изпълненията с надстройки за строителството – бетон-миксери, бетон-помпи, самосвали и т.н. За да изчерпим картината с товарните автомобили – такива, но в категорията до 7,5 т, имаше и на изложбената площ на Исубус. Там, както сочи и името, имаше и автобуси, също с марката ISUZU. Сериозната новост тук бе 12-метровият модел CITIPORT на природен газ – CNG. Показаният автобус, който е с 92 места, използва 6-цилиндров двигател Cummins ISLG6C300 с работен обем 8,88 л и максимална мощност 224 к.с. при 2100 об./мин. Въртящия момент – максимум 1167 Нм, се предава от 6-степенна автоматична предавателна кутия ZF. Окачването е независимо, на пневмобалони – 2 отпред и 4 отзад. Спирачната уредба - въздушна, с дискове на 4-те колела, е допълнена и от интардера в предавателната кутия. Автобусът със собствена маса 12 340 кг. носи метана в 5 бутилки с обща вместимост 1470 литра (или 1175 л).В съседство бяха автобуси с марка OTOKAR, представени от Автокам. Новост за изложението бе Navigo T със значително по-луксозно изпълнение от показваните у нас досега. Вторият експонат бе нископодов градски мидибус Sultan LF. Дружеството Almatech демонстрира възможности в областта, в която е силно: трансформации и специализирани надстройки за дърводобив, комунални и други специални дейности.

Единственото полуремарке на панаира беше Kässbohrer, прикачено към влекач F-MAX.

В Палата № 3, обявена за Auto City, бе скучно и пусто. Бизнесът, обслужващ реални автомобили, бе представен от София Дизел Център, MS Trucks & Trailers и от чуждестранни производители на оборудване за миене на автомобили. На втори план бяха Бета Смарт ООД – разработчик на станции за бързо зареждане на електромобили и симпатичните малки товарни електромобили на Телком Инженеринг. Всъщност това бяха и единствените заявки за нещо в бранша, което да се произвежда в България.

В Телком очакват скоро да получат типово одобрение за гамата от многофункционални триколесни машини. Най-новата от тях, с полезен товар 500 кг, е създадена за разнос и търговия в гъсто населени зони, паркове, пасажи. Витрина, която може да бъде и охладена (от инсталация с мощност 180 вата), възможност за инсталиране на машина за кафе, фреш и др. Двигателят е постояннотоков, на 48 В. Батерия: литиево-йонна батерия 110 Ач или с гел. Време за зареждане на 230 волта: 6 – 8 часа. Фотоволтаичен панел поддържа консумацията. Възможно е поставяне на допълнителен генератор. Отзад колелата са двойни, а окачването е с надлъжни листови ресори. Отпред са мотоциклетни пружини. Максимална скорост 37 км/ч, до 25 при изкачване на височини. С пълен товар има автономност до 80 км и изкачва наклон до 10°. Притежава осветлението и сигнализацията, необходими за движението в тъмните часове. За управлението е достатъчна категория М. Ориентировъчна цена, без ДДС – над 7000 лева.

Гуми, масла и др. консумативи, както и сервизно оборудване, не бяха представени в Пловдив.

инж. Радослав ГЕШОВ

<< Обратно към новините