MAN продаде 800 автобуса Lion’s City Hybrid

19.06.2019

MAN продаде 800 автобуса Lion’s City Hybrid

В новата гама на MAN Lion’s City е добавена системата EfficientHybrid.

На 25 май 2010 г. транспортната компания Münchner Verkehrsgesellschaft пусна в експлоатация първия хибриден автобус MAN. Девет години по-късно тези екологични и ефективни автобуси могат да се видят в цяла Европа. Хибридите на MAN са по пътищата в Мадрид, Барселона, Виена, Варшава, Дрезден, Нюрнберг, Париж, Милано, Волфсбург и Любек. Като цяло, MAN е продал около 800 автобуса от линията Lion's City Hybrid на клиенти в десет различни страни от 2010 г. досега.

Компанията успя да натрупа сериозна експертиза по отношение на хибридното задвижване. Франция, Испания, Полша, Германия и Швеция са водещи пазари в статистиката и заедно съставляват над 95% от обема на продажбите на Lion's City Hybrid. Клиентите на френския пазар са инвестирали в близо 300 хибридни автобуса на MAN, а оператори от Испания са купили около 200 броя. Между януари 2018 г. и април 2019 г. компанията е продала 194 автобуса MAN Lion’s City Hybrid.

„Хибридният автобус е съвременна тенденция. Това е първата стъпка към трафик без вредни емисии. Все повече градове отговарят на настоящите предизвикателства на градската мобилност и преразглеждат своите системи за обществен транспорт. Имайки това предвид, транспортните оператори искат да намалят емисиите и разхода на гориво на растящия си автопарк. На база успешния ни модел Lion`s City Hybrid, градските автобуси на MAN с най-съвременни дизелови и газови двигатели, както и серията MAN EfficientHybrid. предлагат идеалното решение. “, каза Руди Кучта, мениджър Product & Sales Bus в компанията.Новата гама MAN Lion’s City с EfficientHybrid предлага много възможности. Както дизеловият вариант с новия двигател D15, така и газовата версия с напълно реконструирана серия двигатели E18, се предлагат с възможност за комбиниране с MAN EfficientHybrid. Това е система, която значително намалява разхода на гориво и емисиите. По този начин серийната стандартна функция stop-start осигурява изключително тихи и чисти стоп фази в градския трафик.

„Новата технология позволява автобусът да бъде напълно изключен при спирането му на автобусни спирки и светофари. Ние сме единствената компания на пазара, която предлага подобна функционалност на MAN EfficientHybrid. Това позволява на нашата хибридна система да намали значително емисиите и по този начин да подобри качеството на въздуха в градовете. EfficientHybrid и устройството му за съхранение на енергия са проектирани за впечатляващото количество от 2.6 милиона stop-start цикъла", добавя мениджърът на отдел Маркетинг на продуктите на Ян Айхингер.

Ядрото на системата е електрическа машина, която трансформира механичната енергия в електрическа, когато автобусът спира. Също така тя поддържа двигателя с вътрешно горене в режим на готовност за старт. Възстановената енергия се съхранява в системата, разположена на покрива, като се осигурява захранване на електрическата система на превозното средство - независимо дали двигателят му работи или не. Освен MAN EfficientHybrid, новият MAN Lion’s City използва и интелигентна система за управление на енергията.

Тя контролира работата на дизеловия двигател и системата за автоматично стартиране и спиране, проверява нивото на зареждане на акумулатора и регулира задвижването на спомагателните устройства. Интелигентната система за управление означава, че няма нужда да се задават различни маршрути или профили на водача на автобуса. MAN EfficientHybrid оптимизира най-устойчивия модел за консумация на енергия, управлява съхранението и генерирането й, и гарантира използването на помощните системи.

MAN изследва и развива мостовата технология, която е хибридна технология от 70-те години на 20 век. Тя помага за намаляване на емисиите. Дългогодишният опит с електрифицирани пътни превозни средства и компоненти позволи на хибридните автобуси на MAN да излязат от поточната линия в серийно производство от 2011 година.

Следващото поколение ефикасни и щадящи околната среда хибриди на MAN, оборудвани с MAN EfficientHybrid, вече привлича големите градове в Европа. Текущите поръчки показват, че концепцията продължава да впечатлява - градският транспорт в Барселона неотдавна поръча 30 автобуса Lion`s City с MAN EfficientHybrid. Linz Linien GmbH иска 88 автобуса за третия по големина град в Австрия, а LVL Jäger GmbH в Лудвигсбург (Германия) чака доставка на над 50 градски автобуса.

<< Обратно към новините