Traton Group с ударна печалба

22.05.2019

Traton Group с ударна печалба

Traton Group записа много силен старт на 2019-а, увеличавайки оперативната си печалба за първото тримесечие до 470 млн. евро. Това е с 21,9% увеличение спрямо същия период на предходната година. И трите бранда на холдинга - MAN, Scania и Volkswagen Caminhões e busnibus (в Южна Америка) допринесоха за рекордния резултат.

Нетните приходите от продажби на триото нараснаха с 6.0% на годишна база до 6.4 млрд. евро. През първите три месеца на 2019-а Traton Group продаде 57,160 превозни средства по целия свят, което е със 7,4% повече в сравнение с предходната година. Този растеж бе подкрепен главно от икономическия подем на основните пазари в Европа и Бразилия.

„Продължаваме да следваме нашия успешен път на растеж, който поставихме от самото начало. Traton Group отчете най-високите продажби за едно тримесечие. Следващата ни цел ясна - искаме да бъдем независимият световен шампион в транспортната индустрия. С пълната подкрепа на Volkswagen AG, продължаваме да работим по изпълнението на стратегията. ”, заяви Андреас Реншлер, главен изпълнителен директор на Traton и член на Управителния съвет на Volkswagen AG.

Благодарение обединението на MAN, Scania и Volkswagen Caminhões e busnibus, Traton Group е водещ световен производител на търговски превозни средства. Един от глобалните лидери в бранша залага на растеж на база печалба, иновации, ориентирани към клиентите, и глобална експанзия. Групата отчита оперативна печалба от 470 млн. евро, което вдигна оперативната доходност от продажби до 7,3 процента. Traton Group работи в два сегмента - индустриален бизнес и финансови услуги.

Индустриалният бизнес включва трите оперативни единици - MAN Truck & Bus, Scania Vehicles & Services и Volkswagen Caminhões e busnibus (VWCO). През първото тримесечие на 2019-а сегментът „Индустриален бизнес“ генерира приходи от продажби в размер на 6,3 милиарда евро, с оперативна печалба от 438 милиона евро. Сегментът на финансовите услуги предлага на клиентите широк спектър от бизнес инструменти, включително финансиране на дилъри и търговци на дребно, лизингови, банкови и застрахователни продукти. През първите три месеца на 2019-а този сектор отчита оперативна печалба от 33 млн. евро и приходи от продажби от 203 млн. евро.

MAN Truck & Bus е надежден доставчик на пълно обслужване с основна цел да подпомага и улеснява бизнесоперациите на своите клиенти. От марките на Traton Group MAN регистрира най-много доставки на превозни средства - 24 970. През първото тримесечие на 2019-а компанията е продала с 13% повече единици, отколкото през същия период на миналата година. Освен увеличение в продажбите на камиони, успех на пазара записа и серията ванове MAN TGE, което допринесе за стабилния растеж. Приходите от продажби на MAN Truck & Bus са се увеличили с около 7% до 2,6 млрд. евро. Оперативната печалба е нарастнала с около 30% до 122 млн. евро, с оперативна възвръщаемост от 4,7 пункта.

Scania е лидер в иновациите в устойчивите транспортни решения. Компанията е доставила общо 23,580 камиона и автобуси през първото тримесечие, което е 4% увеличение спрямо същия период на миналата година. Приходите от продажби на Scania Vehicles & Services са се увеличили с около 11% до 3,4 млрд. евро, а оперативната печалба е нарастнала с около 24% до 370 млн. евро. Това е резултат на по-високия производствен обем, ръста на услугите и положителния ефект от валутните курсове. Оперативната възвръщаемост от продажбите на Scania Vehicles & Services за първите три месеца на 2019-а е 11.0 процента.

През последните 15 години VWCO неизменно заема лидерска позиция на бразилския пазар на камиони. През първото тримесечие търсенето на автомобили VWCO се увеличи с малко над 12% до 9 840 бройки. По-доброто ценообразуване на местния бразилски пазар и благоприятният продуктов микс допринесоха за увеличение на приходите от продажби с 21% до 416 милиона евро. VWCO отчита оперативна печалба от 8 млн. евро, като оперативната възвръщаемост е 2,0 процента.

<< Обратно към новините