Busworld Russia се проведе за втори път в Москва

26.10.2018

Busworld Russia се проведе за втори път в Москва

Второто, след 2016 г., московско издание на международното автобусно изложение Busworld Russia се проведе от 23 до 25 октомври и бе организирано от ITEMF Expo и Аутотранс с подкрепата на Busworld International.

74 изложители от 14 държави представиха продуктите си в Зала 8 на Павилион 2 на впечатляващия с размерите си международен изложбен център Crocus Expo в руската столица.

За трите дни на изложението над 4500 посетители и над 100 журналисти от цял свят имаха възможност да се запознаят с най-новите тенденции в автобусната промишленост и свързаните с нея продукти и услуги, които са достъпни на руския пазар и които бяха представени на обща изложбена площ от над 9000 кв. м.

Алтернативни горива, електрически и хибридни задвижвания, свързаност и автономност - тенденциите в световното автомобилостроене не подминават руския пазар и руската автомобилна промишленост. Те бяха основен акцент на щандовете на повечето производители, които имаха щандове по време на Busworld Russia 2018 в Москва.

С най-обширни експозиции в Crocus Expo се представиха двамата гиганти на руското автомобилостроене - Группа ГАЗ и КамАЗ. Централно място на щандовете им заемаха 12-метрови градски напълно електрически автобуси по 100 броя, от които вече работят в градския транспорт на руската столица. ГАЗ представи и 18-метров съчленен автобус, който също оперира в Москва и е оборудван с двигател на сгъстен природен газ, идващ от заводите ЯМЗ, които са част от групата ГАЗ. Компанията показа и част от гамата си от градски мидибуси ПАЗ и туристически 12-метрови автобуси.

На щанда на КамАЗ пък можеше да се види 12-метров градски електрически автобус, който се зарежда директно от тролейбусната контактна мрежа с познатите щеки. Пробегът с едно зареждане е над 20 км, а пълният заряд на батериите се възстановява от 0% за 20 минути.

В тон с времето ГАЗ демонстрира автономен електрически прототип, базиран на лекотоварния ГАЗель и разработен в сътрудничество с BASICtrack. КамАЗ отговори с напълно безпилотен футуристичен пътнически ван.

12-метров електробус, показан преди месец и в Хановер по време на IAA Nutzfahrzeuge 2018, представи на изложението и Volgabus.
Руската компания Транспортные системы показа изключително оригинално решение за градски електробус. Иновативно изглеждащият прототип няма батерии на борда, а тегли 3,5-тонно четириколесно ремарке в което са тяговите му акумулатори.

Базираната в Татарстан компания РариТЭК показа 12-метров градски автобус, който е достъпен с двигатели на дизел, CNG и LNG.

Сред участниците от чужбина, най-многобройни бяха производителите от Китай, чиито продукти вече повече от десетилетие се радват на добър прием на руския пазар. В Москва със свои щандове се представиха King Long, Yutong, Higer, Zhong Tong, Ankai, както и редица китайски производители на възли, агрегати и системи за автобусната индустрия.

Звезди на чуждото участие бяха двете премиери за руския пазар на щанда на MAN Truck and Bus Russia - туристическите флагмани MAN Lion's Coach и Neoplan Tourliner.

Чуждото участие на автобусни производители в Москва включваше и белоруската марка MAZ - с нов съчленен градски дизелов автобус, и турския производител Anadolu Isuzu, който представи голяма част от гамата си от градски и туристически автобуси и мидибси под, специфичната за руския пазар марка AOS. В Москва се представиха още Hidral Gobel (Италия), Voith (Германия), Actia Automotive (Франция), Finn Lamex Safety Glass Oy (Финландия), Camozzi (Италия)...

Първият ден на изложението завърши с официална гала вечер, на която бяха обявени и връчени наградите "Най-добри автомобили за работа в Русия за 2018 г.". Журито, съставено от главни редактори на местни автомобилни издания, отличи превозни средства, компании и личности в общо 9 категории.Градски автобус на годината стана ГАЗ Вектор NEXT, а електрически автобус на годината - КАМАЗ-6282. Туристически автобус на годината е MAN Lion’s Coach.
Наградата за най-добър камион отде при Mercedes-Benz Actros MP4. Това е ново поколение на модела, специално адаптирано за руските условия и оборудвано с двигател Евро-5. Лекотоварен автомобил на годината стана ГАЗель NEXT 4.6 в изпълнение фургон, а наградата за пикап отиде при новия Mercedes-Benz X-Class. Оборудваният с нова кабина КамАЗ-54901 бе обявен за перспектива на годината. Группа ГАЗ получи специална награда за присъствие на руския пазар, а личност на годината стана Владимир Новик, генерален директор на ИВЕКО-АМТ.

Съпътстващата програма на Busworld Russia 2018 включваше поредица от семинари и конференции, организирани от Busworld Academy и UITP и подкрепени от местни правителствени и транспортни организации.

Москва - София
Лъчезар АПОСТОЛОВ


Повече - в ноемврийския брой на списание КАМИОНИ

<< Обратно към новините