VDL Bus & Coach представи най-големия парк от електробуси в Европа

13.06.2018

VDL Bus & Coach представи най-големия парк от електробуси в Европа

В Амстердам заработи най-големият флийт от градски електрически автобуси в Европа. Холандският автобусен производител VDL Bus & Coach е доставил 100 електрически съчленени автобуса на оператора Connexion, който е част от Transdev. Доставката е по концесия за градски линии в регион Амстерланд Меерленден в Амстердам.

Автобусите бяха пуснати в действие на 1 април 2018 г., а в началото на юни концесионерите демонстрираха модерния автопарк и начина си на работа пред европейски автобусни оператори в обществения транспорт и пред журналисти от континента. През трите дни от VDL Bus & Coach пък демонстрираха ролята си на водещ партньор в прехода на европейските градове към електрическа мобилност.

Още с представянето на първия си електрически автобус VDL Citea SLF-120 Electric през 2013 г. в Женева, по време на UITP Mobility & City Transport VDL Bus & Coach се фокусира сериозно върху електрическата мобилност. Първият договор за електрически автобуси на VDL Bus & Coach бе за доставката през април 2015 г. на пет автобуса от този модел за Мюнстер, като четири от тях бяха част от европейския проект ZeEUS. През октомври 2015 г. VDL Bus & Coach пуска първият от общо 8 Citea SLFA Electric на KVB в Кьолн, където през 2016 г. автобусна линия 133 стана изцяло електрическа. С тези пилоти VDL Bus & Coach натрупа значителен опит като надежден партньор в прехода към електрически обществен транспорт.

В Холандия VDL Bus & Coach е лидер в областта на електрифицирането на градския транспорт. Примерите са концесиите в Югоизточен Брабант (Айндховен), Югоизточна Фризия, Лимбург, стартирали през 2016 г. 43-те Citeas SLFA Electric в Югоизточен Брабант достигнаха общ пробег от 1 000 000 километра на 18 април 2017 г. след само 4 месеца експлоатация. По същото време бяха доставени и 14 броя Citea SLF-120 Electric, 4 Citeas SLFA-180 Electric и 12 Citeas LLE-99 Electric за Arriva по концесиите в Югоизточна Фризия и Лимбург.

"През последните години, чрез доставките и проекти в Холандия и в чужбина, нашата роля като партньор в прехода към беземисионен обществен транспорт, значително се засили", казва Алекс Де Джонг, бизнес мениджър обществен транспорт във VDL Bus & Coach. "В резултат на това в момента сме лидери в областта на електронната мобилност. Гордеем се с това, което сме постигнали и смятаме да засилваме ролята си за подобряване на устойчивостта на обществения транспорт."

Концесията за Амстерланд Меерланден Meerlanden е най-голямата за VDL Bus & Coach, а паркът от с 100 съчленени електробуса е най-големият електрически парк, експлоатиран от един оператор в Европа. Повечето линии в тази концесия работят по 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. 49 от автобусите оперират по линии с голяма честота около летището на Амстердам - Шипхол. Те са бели, с метродизайн, характерен за BRT - бързи автобусни трасета. Тези автобуси са конфигурирани така, че да могат да се приспособят към натоварения трафик и са с по 4 врати на салона оптимизиране на качваенто и слизането на пътниците.Останалите 51 автобуса работят по линии между Уитхорн, Амстелвеен, Шипхол и центъра на Амстердам. 100-те автобуса изминават общо на ден до 30 000 км на ден и са оборудвани с най-новото поколение бързозарядни батерии. Тяговите акумулатори се зареждат от празно до пълно за до 20 минути на 4 площадки по маршрута, което позволява 24-часово обслужване на линиите.

Освен това в електрически автобуси VDL Citea вече са в експлоатация в Холандия, Германия, и Люксембург. Досега холандският производител е завършил 14 електрически проекта и може да се похвали с 220 електрически автобуса в експлоатация, които заедно вече са уизминали над 10 000 000 беземисионни километри. В хода са повече от 10 нови проекта за доставки във Франция, Норвегия, Швеция, Швейцария и Белгия.

Общият брой на заявените вече електрически автобуси е над 170, като по много от тези проекти VDL Bus & Coach ще бъде цялостен изпълнител. Това означава, че VDL Bus & Coach ще отговаря не само за доставката на електрическите автобуси, но така също и за внедряване и поддръжката на системата за таксуване.

Повече - в юлския брой на списание КАМИОНИ

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините