Volvo Trucks търси най-добрият шофьор на камион

26.03.2018

Volvo Trucks търси най-добрият шофьор на камион

За пети път у нас стартира състезанието по ефективно шофиране на камиони – Volvo Drivers Fuel Challenge. Победителят ще спечели VIP пътуване за двама до екзотична дестинация и правото да представи България на световния финал в Гьотеборг през септември 2018 г.

Квалификационните кръгове на Drivers Fuel Challenge 2018 ще преминат през осем български града през април - София, Пловдив, Бургас, Плевен, Севлиево, Варна, Благоевград и Русе. В тях могат да вземат участие всички шофьори с валидна шофьорска книжка категория C+Е. Най-добре представилите се участници ще се борят за титлата Шампион по ефективно шофиране на България на националния финал в края на юни.

Във Volvo Drivers Fuel Challenge професионалните водачи на товарни автомобили ще могат да покажат своите умения по икономично шофиране, като управляват камион Volvo FH с мощност 420 к.с., по предварително определен маршрут.

„Основната цел на участниците е да постигнат най-нисък среден разход на гориво в рамките на предварително зададеното време. Но фокусът не е само върху това. За добро представяне е важно оптималното усвояване на ресурса на автомобила, отговорното шофиране без риск за участниците в движението и автомобила, както и постигане на висока продуктивност и по-малко емисии на въглероден диоксид“, обясни Иван Зънзов, директор Продажби нови камиони във Волво Груп България.

Състезателният влекач Volvo е от лимитирана серия FH Reloaded, специално конфигуриран за намаляване разхода на гориво, повишаване на комфорта на водача и гарантиранe на захранването. Товарният автомобил е оборудван с интелигентната автоматизирана скоростна кутия на Volvo – I-Shift с бутони, вградени в инструменталния панел. Това осигурява по-малко превключвания на предавките, по-малко умора и повече комфорт за водачите. Сред другите ефективни решения на борда са онлайн системата за управление на автопарка Dynafleet, навигация със сензорен дисплей, системата I-See с топографска карта, пълен пакет спойлери, гуми – енергиен клас А.В края на всеки състезателен ден сред участниците с най-малко изразходвано гориво, отчетено с Dynafleet, ще бъде излъчен победител за града, след директна елиминация между шофьорите. Тази година са планирани и допълнителни кръгове за транспортни компании, така че техните международни шофьори също да могат да се включат, без това да нарушава работния им график. Отчитането отново ще става на база данните от Dynafleet по време на ежедневната работа на водачите и ще обхваща периода април-май 2018 г., като участниците трябва да имат минимален пробег от 14 000 км.

Националният шампион на България ще бъде излъчен по време на финала в края на юни. През септември той и собственикът на компанията, за която работи, ще отпътуват за Гьотеборг, Швеция, за да представят страната ни на световния финал на Drivers Fuel Challenge 2018. Победителят ще спечели и голямата награда на Volvo – ВИП пътуване за двама до екзотична дестинация. Организаторите и партньорите на инициативата са Goodyear, OMV и Schmitz Cargobull, които осигуряват награди и за другите двама състезатели в призовата тройка, както и за собствениците на компаниите, които представляват.

Квалификации ще се проведат както следва:
- Благоевград - 10 и 11 април, паркинг магазин Метро Благоевград, ул. Зелендолско шосе №17
- София - 12, 13 и 14 април, сервизен център София, бул. Сливница 630
- Плевен - 16 и 17 април, паркинг магазин Метро Плевен, ул. Метро №11
- Севлиево - 18 и 19 април, Зона Изток 1, Севлиево, база Парма Транс
- Русе - 20 и 21 април, база Ив Комерс, Русе, бул. България, КПП
- Варна - 23 и 24 април, паркинг Бизнес Парк Варна
- Бургас - 25 и 26 април, паркинг Мото Пфое, Бургас
- Пловдив - 27 и 28 април, паркинг Метро Пловдив 2, посока Пазарджик

Досегашните шампиони на Volvo Drivers Fuel Challenge България са:
2011 г. - Петко Василев
2013 г. - Кънчо Кънчев
2014 г. - Пламен Иванов
2016 г. - Стефан Памуклийски

<< Обратно към новините