Magelys Pro с BG премиера

сп. Автобуси, 2011, Бр. 9
04.11.2011

Голямото роуд шоу с автобуси, организирано от Булавто – дилър на италианската марка Irisbus Iveco у нас, премина през България през октомври. Керванът тръгна от Пловдив.

Роуд шоу на Булавто и Irirsbus Iveco потегли от Пловдив и измина над 2000 км

Голямото роуд шоу с автобуси, организирано от Булавто – дилър на италианската марка Irisbus Iveco у нас, премина през България през октомври. Керванът тръгна от Пловдив.

През първите два дни 4 нови автобуса и 2 минибуса с делфинче на предната решетка грейнаха на модерната автогара Родопи във втория по големина български град. Представители на фирми за автобусни превози от Пловдив и региона получиха възможност да се запознаят на живо с част от моделите на Irisbus и с техническите параметри на представените превозни средства. Всички дошли можеха да изпробват автобусите като водачи и пътници по предварително избран маршрут до пловдивското село Марково и обратно. На 11 октомври по обяд керванът потегли за Стара Загора, където бе втората му спирка от обиколката из България. В маршрута следваха Бургас, Варна, Русе, Велико Търново. Поради големия интерес допълнително бе включен Плевен. Финалът бе в София на 20 – 21 октомври. Автобусите изминаха над 2000 км.
При представянето в Пловдив на най-голям интерес се радваше, естествено, най-новият модел на италианската марка. Луксозният туристически автобус Magelys Pro бе лансиран официално на пазара през пролетта на тази година. Той замени в производствената гама модела Domino и е позициониран веднага след флагмана Magelys HD. Появата му в Пловдив на практика стана и негова българска премиера. Включеният в обиколката вариант бе 12,2-метров, на два моста с 55+1 седящи места. Интериорът е богато и луксозно оборудван, типично по италиански. Предавателната кутия е автоматизираната ZF AS Tronic, като водачът я командва с бутони от арматурното табло. Дизеловият двигател е с мощност 449 к.с., покрива нормите Евро-5,
а максималната скорост е ограничена на 100 км/ч.
И АВТОБУСИ тества Magelys Pro като водач, за да се убеди в перфектното му пътно поведение. Двигателят предлага завидна динамика и ускорява бързо 12-метровия автобус, а предавателната кутия изрежда скоростите неусетно. Машината е стабилна и на мокър път, за което допринасят вградените серийно системи ABS, ASR и ESP. Като опция се предлага и адаптивен круиз контрол. Видимостта за водача е отлична. За возията няма смисъл да се говори – тя е плавна и по италиански приятна.
Голям интерес предизвика навсякъде и туристическият мъник от шоуто – 22-местен Irirsbus Iveco 50C17, разработен на базата на популярния Daily. Комфортът при тази удължена версия е забележителен заради пневматичното задно окачване.
В шоуто можеше да се види и Evadys H с дължина 12,8 м, който е от междуградската гама на Irisbus и предлага 53+1 седящи места. Оборудван е с двигател с мощност 380 к.с. и автоматизирана предавателна кутия ZF AS Tronic.
От същия сегмент бе и един от пазарните хитове – Crossway LE, но в непоказван досега у нас 10,8-метров вариант. Частично нископодовият автобус, пригоден за крайградски и градски превози, е с две врати и 33+1 седящи места. Двигателят с мощност 300 к.с. е куплиран с механична предавателната кутия ZF 6S1010BO.
За първи път у нас по време на шоуто можеше да се види скъсена 10,5-метрова версия на популярния нископодов градски модел Citelis, оборудвана с двигател Cursor F2B, който работи със сгъстен природен газ. Неговата мощност от 290 к.с. се предава чрез автоматична предавателна кутия Voith D 854.5.
Гамата от минибуси беше представена и от един модел от градския сегмент – Daily 50C17 с 10+1 седящи и 15 правостоящи места, механична платформа за инвалиди и климатизиран пътнически салон.
Представители на повече от 40 транспортни фирми са разгледали автобусите по време на обиколката. Градските модели са били пуснати във Варна да се движат пробно по реални линии на обществения транспорт. Така от Булавто са събрали отзиви и мнения от пътници и кондуктори.

 

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините