Mercedes-Benz: мегатенденциите на бъдещето са дигитализация и е-мобилност

30.09.2016

Mercedes-Benz: мегатенденциите на бъдещето са дигитализация и е-мобилност

Множество бяха премиерите и новите неща в 14-а и 15-а палата на панаирното градче в Хановер, където бяха изложени над 60 експоната от широката продуктова гама на гиганта Daimler. Всъщност представянето на новостите при Mercedes-Benz започна още от предната вечер, преди IAA 2016 да отвори врати.

На специална вечер, посветена на медиите, бяха очертани бъдещите тенденции в транспорта при камиони, ванове и автобуси - електрификацията е в пълен ход, свързаността е ключът към устойчива и ефикасна логистика на бъдещето, заяви д-р Волфганг Бернхард, член на борда на директорите на Daimler. Свързаността и интелигентната комуникация между камионите издига сектора на автомобилния транспорт на ново ниво. Три са важните теми, върху които се концентрира Mercedes-Benz при камионите - ефективност, безопасност и свързаност.

Световна премиера по време на IAA беше Urban eTruck. Това е изцяло електрически задвижван триосен камион с допустима обща маса от 26 тона, предназначен за по-тежка дистрибуция на сравнително близки разстояния. Urban eTruck представя завладяващи въображението възможности на свързаност, електрическа задвижваща система, бъдещи технологии за управление и дисплей, телематика и достатъчно голямо самодостатъчно захранване. Urban eTruck е тих и без вредни емисии и като полезен товар и ефективност е почти с изравнени възможности с аналогична дизелова версия.

По отношение на камионите 2016 год. е специална, тъй като се навършват 20 години от пускането на първия Actros на пазара. По този повод Mercedes-Benz предлага специален модел Actros с най-новото поколение двигатели ОМ 471 и много други екстри. По отношение на разхода на гориво най-новото поколение Actros гори 6% по-малко дизел.

Свързаността е една от важните теми, представяни от Mercedes-Benz на изложението в Хановер. Новата сервизна услуга Mercedes-Benz Uptime използва възможностите за свързаност, за да намали престоите на камиона в сервиза. Непрекъснато се следят системите на превозното средство чрез новия FleetBoard Truck Data Center и когато е необходима поддръжка или ремонт, камионът автоматично изпраща информация към сервизния сървър на Mercedes-Benz. По този начин необходимите посещения в сервиза могат да се определят много точно и да се планират предварително.

 

Повече подробности - в октомврийския брой на списание КАМИОНИ

<< Обратно към новините