Автобус на годината 2015 вече работи в София

26.08.2014

Първите 20 нови MAN Lion’s City G CNG тръгнаха в градския транспорт на столицата

Автобус на годината 2015 вече работи в София

Първите 20 нови съчленени автобуса MAN Lion’s City G CNG тръгнаха в градския транспорт на София, само два дни след като MAN Lion’s City GL CNG бе обявен за Автобус на годината 2015. Те бяха пуснати в движение с официална церемония на пл. Батенберг на 26 август. Превозните средства са част от голяма сделка за доставката на общо 126 съчленени автобуса MAN с двигатели, работещи на природен газ...

Първите 20 нови съчленени автобуса MAN Lion’s City G CNG тръгнаха в градския транспорт на София, само два дни след като MAN Lion’s City GL CNG бе обявен за Автобус на годината 2015. Те бяха пуснати в движение с официална церемония на пл. Батенберг на 26 август. Превозните средства са част от голяма сделка за доставката на общо 126 съчленени автобуса MAN с двигатели, работещи на природен газ, за нуждите на Столичен автотранспорт.

Проектът, по който общинската фирма Столичен автотранспорт закупува автобусите, е на стойност 66,5 млн. лева, а финансирането по Оперативната програма Околна среда. Доставката бе спечелена от MAN Truck and Bus след конкурс за обществена поръчка, а. По договор оставалите 106 автобуса трябва да пристигнат на партиди до април 2015 г.
С първите 20 нови автобуса ще бъдат заменени най-старите съчленени автобуси по линия 102 в София. С пристигането на останалите нови превозни средства  постепенно ще се заменят най-старите превозни средства по линии 11, 83 и т.н. На практика след приключването на цялата доставка в столичния градски транспорт не би трябвало да останат стари съчленени  Ikarus и Mercedes, които са на повече от 30 години.

Символичният ключ на новите автобуси бе връчен на кмета на столицата Йорданка Фандъкова от вицепрезидентът на MAN Truck and Bus AG Ян Айхингер, който отговаря за продажбите на автобуси в концерна. Той не пропусна с гордост да подчертае, че София е направила перфектен избор, след като се е спряла на автобус, който броени дни преди да дойде в столицата е станал носител на приза Автобус на годината 2015. Lion’s City G CNG е малко по-къс и е с една врата на салона по-малко от участвалия в Bus Euro Test 2014 Lion’s City GL CNG, но конструкцията и технологиите, използвани в двата варианта на модела са напълно идентични.

На церемонията по пускането в експлоатация на новите автобуси, освен ръководството на Столична община, присъстваха и представители на МВБ Трак & Бъс България, официален вносител на MAN у нас, на немското посолство, на служебния кабинет, десетки журналисти.  Служебният министър на екологията Светлана Жекова пък съобщи, че до средата на септември ще стане ясно дали спрените евросредства по ОП Околна среда за периода 2014-2020 ще бъдат пуснати. На събитието присъства и лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов. След официалната част всички желаещи можеха да направят пробно пътуване с един от автобусите по Цариградско шосе, до 4-ти километър и  обратно.

<< Обратно към новините