MAN Lion’s City GL CNG e Автобус на годината 2015

25.08.2014

Съчлененият градски автобус спечели международната награда след оспорвана конкуренция и тестове в Люцерн

MAN Lion’s City GL CNG e Автобус на годината 2015

MAN Lion’s City GL CNG e Автобус на годината 2015. Съчлененият градски автобус спечели международната награда Bus of the Year 2015 в оспорвана конкуренция с Iveco Urbanway Full Hybrid, Mercedes-Benz Citaro G, Scania Citywide CNG и VDL Citea SLFA. Петимата кандидати за приза участваха в Bus Euro Test 2014 ...

MAN Lion’s City GL CNG e Автобус на годината 2015. Съчлененият градски автобус спечели международната награда Bus of the Year 2015 в оспорвана конкуренция с Iveco Urbanway Full Hybrid, Mercedes-Benz Citaro G, Scania Citywide CNG и VDL Citea SLFA. Петимата кандидати за приза участваха в Bus Euro Test 2014, който определи победителя и се проведе от 3 до 6 юни в швейцарския град Люцерн.

В тридневния тест в Швейцария като водачи и пътници участваха 20 журналисти от 20 европейски държави - от специализирани издания, членуващи в международното жури Автобус на годината. За четвърта поредна година сред тях бе и редактор от списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ. Победителят бе определен от журналистите с тайно гласуване. По време на най-голямото международно изложение за товарни автомобили и автобуси IAA 2014 в Хановер в края на септември MAN Lion’s City GL CNG ще получи приза Bus of The Year 2015 и правото да се брандира като негов носител.

Изпитанията в Люцерн включваха двудневни пътни тестове по улиците на швейцарския град. Кандидатите трябваше да се доказват в реални условия на натоварен трафик, тесни и криволичещи пътни участъци. Ден преди тестовите шофирания на летищна писта бяха направени измервания за ускорението и спирането до и от различни скорости, както и за шумовете в салона по време на движение. Конкуренцията в теста бе убийствена, а изборът на журито не беше лесен, тъй като всички кандидати имаха много достойнства и силни страни.

При MAN Lion’s City GL CNG типично за този немски производител е заложено на доказани технологии, в много от които MAN Truck & Bus е пионер. Газовият двигател при автобуса е MAN E 2867 LUH07 CNG, Евро-6 с работен обем от 12,8 л и максимална мощност 310 к.с. MAN Lion’s City GL CNG е напълно съвременен и модерен градски автобус от най-висок клас, който покрива и най-високите изисквания на съвременния градски транспорт. Достатъчно е да се спомене, че преди повече от 3 години точно версията на Lion’s City GL с пет врати стана един от първите европейски автобуси, приведени към иновативните изисквания на EBSF (Европейска автобусна система на бъдещето) и участник в проекта. Салонът на MAN Lion’s City GL CNG е светъл и просторен. Вътрешната височина е 2,3 м, а възможностите за конфигуриране на седалките и от там – за промяна на капацитета – многобройни. Вратите на салона са пет – три на първата секция и две на втората. Това прави качването и слизането на пътниците много по бързо и намалява престоя на спирките, откъдето расте ефективността на превозите.

В MAN Lion’s City GL CNG изцяло е обновено мястото на водача. Въпреки дължината си от 18,75 м (най-дългият участник в теста) автобусът показа завидна маневреност и в най-тесните критични участъци на трасето в Люцерн и може да се отчете, че се управляваше изключително леко и спокойно. Предоставеният за тест в Люцерн автобус разполагаше с 8 резервоара за сгъстен природен газ, разположени на покрива. Общата им вместимост бе 1640 л, а зареждането става за около 20 мин.

Моделът, участвал в тестовете в Люцерн, с много малки разлики е почти идентичен с онези 126 нови автобуса, които всеки момент трябва да тръгнат в градския транспорт на София.

Тестовете за Автобус на годината се организират от Международното жури Автобус на годината и се провеждат ежегодно в края на май или началото на юни. В четна година съревнованието е Bus Euro Test и е за градски автобуси, а международното жури присъжда награда Bus of The Year. Тя се връчва в Хановер на края на септември по време на най-голямото международно изложение за товарни автомобили и автобуси – IAA. В нечетни години се провежда Coach Euro Test за туристически автобуси и съответно призът е Coach of The Year, като наградата се връчва през октомври по време на най-голямото международно автобусно изложение Busworld Kortrijk в Белгия.

По традиция всяка година тестът е в различна държана, като домакин е едно от изданията, член на журито. През 2015 г. за първи път списание КАМИОНИ ще е домакин на събитието и ще организира Coach Euro Test 2015 в България.

<< Обратно към новините