Първите 20 MAN Lion’s City G CNG вече са в София

14.08.2014

До края на август новите автобуси тръгват в столицата

Първите 20 MAN Lion’s City G CNG вече са в София

Първите 20 нови градски автобуса MAN Lion’s City G CNG вече са в София. Превозните средства са част от голяма сделка за доставката на общо 126 съчленени автобуса MAN с двигатели, работещи на природен газ, за нуждите на Столичен автотранспорт. Доставката бе спечелена от MAN Truck and Bus след конкурс за обществена поръчка...

Първите 20 нови градски автобуса MAN Lion’s City G CNG вече са в София. Очаква се до края на август те да тръгнат в градския транспорт на столицата. Превозните средства са част от голяма сделка за доставката на общо 126 съчленени автобуса MAN с двигатели, работещи на природен газ, за нуждите на Столичен автотранспорт. Доставката бе спечелена от MAN Truck and Bus след конкурс за обществена поръчка. Финансирането на сделката е по проект на Оперативната програма Околна среда.

По договор всичките нови автобуси трябва да пристигнат на партиди за няколко месеца. Първите 20 вече са в гаража на общинската транспортна фирма. Новите автобуси са регистрирани и в момента върви предаването им по документи, монтирането на билетни автомати, четци за карти, GPS-оборудване… До края на август първите 20 съчленени MAN Lion’s City G CNG ще бъдат пуснати по различни линии на градския транспорт в София.

Автобусите MAN Lion’s City G CNG са с дължина 17 980 мм. Салонът е с 4 двойни врати, изцяло нископодов. Двигателите, работещи само на природен газ, са с мощност 310 к.с. и покриват еконормите Евро-6. Газовите бутилки са от композитни материали и са разположени на покрива. Оборудването включва електронни информационни табели за указване на маршрутите с възможност за изписване на кирилица и латиница, аудиосистема за информационно обслужване на пътниците, климатик, механична рампа за инвалиди на втора врата… Общата пътниковместимост е 145 души – седящи и правостоящи. Предавателна кутия е автоматична – Voith D864.5, четиристепенна.

С най-голямата, от много време насам, покупка на нови автобуси за столицата на практика ще бъдат подменени почти всички от най-старите съчленени возила в София, които са на по 30 и повече години. От експлоатация ще бъдат извадени всички около 40 легендарни автобуси Ikarus, както и взиманите като втора употреба остарели сдвоени автобуси Mercedes-Benz и MAN.

Подобен автобус MAN Lion’s City GL CNG, който обаче е с дължина 18 750 мм и има 5 врати на салона, бе сред петимата участници и конкуренти в международния тест Bus Euro Test 2014, проведен в началото на юни в швейцарския град Люцерн. Тестът, в който участваха 20 журналисти, членове на международното жури Bus of the Year, сред които и представител на списание КАМИОНИ, трябва да излъчи Автобус на годината 2015. Победителят ще стане известен в края на август. Наградата ще бъде връчена по време на най-голямото международно изложение за товарни автомобили и автобуси IAA 2014 в Хановер, в края на септември.

<< Обратно към новините