Пламен Иванов от Плевен е победителят в състезанието на Volvo за икономично шофиране

15.07.2014

Пламен Иванов от Плевен е победителят в състезанието на Volvo за икономично шофиране
Победителят Пламен Иванов

Националният финал на състезанието за икономично шофиране Volvo Drivers Fuel Challenge 2014 се проведе на 10 юли на летището в Балчик. Там премериха сили победителите в квалификационните кръгове, организирани в 16 града в страната. Пламен Иванов от фирма Съни Ко спечели националния финал на това оспорвано състезание и получи приза „Най-икономичен шофьор”...

Националният финал на състезанието за икономично шофиране Volvo Drivers Fuel Challenge 2014 се проведе на 10 юли на летището в Балчик. Там премериха сили победителите в квалификационните кръгове, организирани в 16 града в страната. Пламен Иванов от фирма Съни Ко спечели националния финал на това оспорвано състезание и получи приза „Най-икономичен шофьор”. Той ще представи България на международния финал в Братислава.

На второ и трето място се класираха съответно Цветомир Иванов от София и Стефан Памуклийски от Благоевград. Финалистите се състезаваха с 40-тонна композиция по трасе с дължина 10,1 км на летището в Балчик, така че всички бяха при напълно равни условия, тъй като нямаше никакъв трафик. Трасето включваше прави участъци, завои, преминаване покрай препятствия и „змейка”, като трябваше да бъде изминато най-много за 16 минути. Жури, състоящо се от Николай Думбалски от Volvo България и Снежина Баджева от списание КАМИОНИ, следеше стриктно за спазването на всички правила по време на шофирането, като присъстваше в кабината, редом с водачите.

Победителят Пламен Иванов измина трасето за 15 мин и 40 сек и даде най-добър разход от 30,5 л/100 км. Той постигна това без да спира или да ускорява рязко и използвайки максимално инерцията на камиона.

Ето какво каза за КАМИОНИ носителя на приза „най-икономичен шофьор”: С транспорт се занимавам откакто се помня, камионите са моя живот. Имам над 20 камиона във фирмата, основно Renault Magnum. Много ми харесва новият модел на Volvo. Това че състезанието беше на писта, го правеше малко по-трудно. Днес не карах по различно от обикновено - аз по принцип си карам така - държа двигателя на ниски обороти, малко под 1000 оборота, никога не използвам автоматичния режим, и също така рано връщам газта, т.е. отдалече, когато има някакво препятствие на пътя.

Пламен Иванов сам обучава шофьорите си на икономично шофиране. Искам моите шофьори да са най-добри, макар че трудно си намирам шофьори, защото ми се носи славата, че много изисквам от тях, но имам и такива, които са от 15 години с мен, споделя победителят.

С шампионската титла Пламен Иванов получава правото да представи България на регионалния финал на състезанието по икономично шофиране на Volvo Trucks, който ще се проведе между 28 и 30 август 2014 г. на пистата на Словакия ринг в Братислава, Словакия. Там той ще се бори с финалистите от още 17 държави от регион Централна и Източна Европа за чисто нов лек автомобил Volvo S60 и за място на големия финал в Швеция.

На второ място се класира Цветомир Иванов, който работи в Столична компания Градски транспорт, поделение Малашевци. Той беше финалист и миналата година в състезанието, но тогава не успя да се класира в челната тройка. Цветомир има 10 години стаж като шофьор. След успеха си той сподели за КАМИОНИ: В ежедневието си карам доста по-стара техника, а този нов камион е направо удоволствие да го караш. От всичките марки камиони Volvo ми е любима. За водача е важно да е спокоен, защото само тогава може да даде най-доброто от себе си. Спокойният водач кара правилно, икономично, безопасно.

Трети на финала се оказа Стефан Памуклийски от фирма МОСТ 81. Той участва за трети път в състезанието на Volvo, като и трите пъти се класира първи в Благоевград и този път успя да се класира и сред първите трима на финала. „Карах като международен шофьор 8 години, но след като фирмата се разрасна, се наложи да стоя в офиса и да организирам нещата. Имам 12 камиона и от 2-3 години вече не карам активно. За да постигна това класиране допринесоха спокойствието ми и големия опит в международния транспорт”, коментира Памуклийски след състезанието.

У нас Drivers’ Fuel Challenge се провежда за трети път, като право на участие в него имат всички шофьори с валидна шофьорска книжка категория C + Е. През 2014 г. броят на участниците достигна близо 500, а квалификациите преминаха през 16 български града – Благоевград, София, Враца, Плевен, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. Най-голям брой състезатели – 50 имаше на пистата в София, 45 преодоляха маршрута в Варна, 41 в Бургас.

<< Обратно към новините

Галерия