MAN мести производството на NEOPLAN от Германия в Турция

21.05.2014

MAN мести производството на NEOPLAN от Германия в Турция

Германският производител на камиони и автобуси MAN, дъщерна компания на Volkswagen AG, разкри плановете си да премести производството на луксозните автобуси NEOPLAN от германския град Плауен, провинция Саксония в Анкара, Турция. Фабриката в Плауен ще бъде затворена до края на март 2015 г., с което ще бъдат засегнати 420 служители...

Германският производител на камиони и автобуси MAN, дъщерна компания на Volkswagen AG, разкри плановете си да премести производството на луксозните автобуси NEOPLAN от германския град Плауен, провинция Саксония в Анкара, Турция. Фабриката в Плауен ще бъде затворена до края на март 2015 г., с което ще бъдат засегнати 420 служители. На тях обаче ще им бъдат предложени нови работни позиции в Volkswagen Sachsen GmbH - автомобилният завод на VW в Цвикау.

Бордът на директорите на MAN Truck & Bus AG и мениджърският екип на Volkswagen Sachsen са постигнали принципно споразумение с представителите на работниците във Volkswagen, MAN и респективно NEOPLAN. детайлите по споразумението трябва да бъдат финализирани през следващите няколко дни, обявиха от MAN.

По думите на Андерс Ниелсен, главен изпълнителен директор на MAN Truck & Bus, решението е продиктувано от тежката ситуация на европейския автобусен пазар. Данните на германската компания показват, че в момента продажбите на Стария континент са на рекордно ниски нива. Ключовите европейски пазари се свиват, търсенето на луксозни автобуси намалява, което прави поддържането на производство в Плауен неизгодно.

"Съжаляваме за възникналата ситуация. Това беше едно трудно решение. Наясно сме с дългогодишните традиции на Neoplan в Плауен, но нямаме друга алтернатива, освен да преместим производството. Целта ни е да повишим ефективността на нашата продуктова мрежа", каза Ниелсен. "Ние, заедно с представителите на работниците, успяхме да намерим нови работни места на нашите колеги в семейството на Volkswagen", добави той.

Заводът в Плауен произвежда моделите Starliner, Cityliner и Jetliner. В бъдеще те ще се правят в Анкара, където в момента се произвежда моделът Tourliner. Заводът в турската столица е първият на MAN извън Германия. Той произвежда автобуси от 1986 г.
 

<< Обратно към новините