Тест: Вторият живот на метановия Iveco Stralis AS440S46 NP

29.03.2023

Тест: Вторият живот на метановия Iveco Stralis AS440S46 NP

ОK ТRUCKS марката на IVECO за продажба на pre-owned сертифицирани превозни средства, която бе създадена преди няколко години, се оказва правилно решение за мнозина клиенти – особено при нарушената верига на доставките и забавените поръчки на нови камиони.IVECO е сред лидерите в предлагането на камиони и ванове, работещи на сгъстен (CNG) и втечнен (LNG) природен газ. Програмата ОK ТRUCKS е една възможност тези превозни средства, след като бъдат обратно изкупени, проверени, обслужени и сертифицирани, за да заживеят своя втори живот.В това се убеди списание КАМИОНИ по време на специалния и оригинален тест, организиран от IVECO в Нови Сад, Сърбия. По време на теста журналисти от Централна и Югоизточна Европа, имаха възможност да тестват на пътя и се убедят в качествата и характеристиките на метанов влекач IVECO STRALIS с двигател, работещ на природен газ (CNG). Това беше класически влекач Iveco Stralis AS440S46 T/P NP (CNG), произведен през 2018 г. с първа регистрация от 23 август същата година и изминат до момента пробег от 542 000 км. Двигателят CURSOR 13 е с максимална мощност 338 кВт (460 к.с.). Предавателната кутия е автоматизираната 12-степенна ZF Traxon, снабдена с ретардер. Кабината е най-голямата и просторна при модела - Active Space, сато е боядисана в бяло с ефектна бландировка, показваща принадлежността към OK TRUCKS и наличието на газова горивна уредба.Влекачът е оборудван с 8 бутилки за метан – по 4 от двете страни на шасито, на мястото, където обичайно са резервоарите за дизел при влекачите с конвенционално задвижване. Всяка от бутилките е с вместимост 115 л, което прави общо 920 л. В този обем, при обичайното зареждане на компресиран природен газ под налягане 200 бара, могат да се съберат около 153 кг метан. При обичайния разход демонстриран нееднократно от метановите влекачи на IVECO, това гарантира пробег с едно зареждане от над 600 км. При теста в Сърбия Iveco Stralis AS440S46 тегли ненатоварено полуремарке WIELTON тип гондола.Тестовите шофирания в Сърбия стартираха от разположения в северната част на Нови Сад център на Auto Čačak Komerc, представител на IVECO. Трасето с дължина 88 км се изминаваше за около час и половина и включваше по равно двупосочен регионален път и магистрала.
Тестовият влекач е от най-високото ниво Premium на програмата OK TRUCKS. Външния вид е изряден, гумите са нови, интериорът в кабината е в отличното състояние.

С потеглянето прави впечатление тихата работа на двигателя. При движението по двупосочния път се усеща, че влекачът е с изрядно окачване. Няма тропане и шумове при преминаване по неравности. На магистралата може да се усети мощта на двигателя, която е напълно достатъчна. Композицията ускорява бързо и поддържа максимално разрешената скорост от 90 км/ч безпроблемно. По време на пробните шофирания след потегляне с пълни резервоари са изминати 98,9 км, след което на същата колонка са заредени 25,01 кг метан.

Изводите след теста са много, но основният е, че причините да се даде шанс за втори живот на IVECO Stralis NP, не само не са малко, но и се оказват полезни за бизнеса.

Подробно за теста - в априлския брой на списание КАМИОНИ – на хартия и онлайн – на transport-press.bg.

Нови Сад – София
Лъчезар АПОСТОЛОВ

<< Обратно към новините