IRU празнува 75-годишнината си

27.03.2023

IRU празнува 75-годишнината си

IRU, световната организация за автомобилен транспорт, празнува своята 75-а годишнина, разглеждайки мобилността и логистичните възможности, които предстоят в бъдещето.


 

Международният съюз за автомобилен транспорт, гласът на над 3,5 милиона автомобилни транспортни компании, предоставящи мобилност и логистични услуги, е основан в Женева на 23 март 1948 г.

След създаването на Икономическа комисия за Европа на ООН, IRU е основана от осем национални асоциации за автомобилен транспорт, за да си партнира с ООН и други правителствени органи по отношение възстановяването на опустошените от войната транспортни и търговски мрежи на Европа.

През последващите десетилетия IRU се разширява до всички краища на земното кълбо, представлявайки, чрез своите членове от национални асоциации за автомобилен транспорт в почти 80 страни, цялата екосистема на комерсиалния пътнически и товарен автомобилен транспорт, от малки семейни фирми до големи мултинационални компании.

Президентът на IRU Раду Динеску каза: „IRU измина дълъг път за 75 години, от раздвижването на търговията в Европа в края на 40-те години на миналия век чрез изграждането на доверие между бивши врагове, до днешната работа по световни проблеми, вариращи от безопасността и дигитализацията, до недостига на шофьори и декарбонизацията .

„IRU е глобалният глас на един сектор, който наистина поддържа света в движение, ден и нощ. Нашата мисия, е да направим мрежите за мобилност и веригите за доставки още по-безопасни, по-ефективни и по-екологични.“

Един от акцентите на тържествата е системата TIR, създадена от IRU още в първата й година, за да работат по-ефективно камионите през засегнатите от войните граници на Европа. Системата все още се управлява от IRU, сега съгласно Конвенцията TIR, и е най-дълготрайното публично-частно партньорство на ООН.

Работейки в тясно сътрудничество със своите членове, както и с ООН и други световни и регионални органи, IRU е пионер в много от глобалните стандарти за автомобилен транспорт, от транспортирането на опасни товари, до цифровизацията на правната рамка за автомобилните товарни операции. Много от тях са се превърнали в правни инструменти на ООН през десетилетията.

Генералният секретар на IRU Умберто де Прето каза: „Не всяка организация достига до 75-годишнина. Достогането ни до този изключителен крайъгълен камък е свидетелство за силата на членовете на IRU и нашите многобройни партньори, както в публичната, така и в частната сфера.

„Семейството на IRU се състои от милиони компании, асоциации и хора по цялата планета, които заедно с нас са посветени на напредъка на нашата индустрия и нейната решаваща роля в това да направи света едно по-добро място.“

75-ата годишнина на IRU ще бъде отбелязана с поредица от ексклузивни събития, започващи на 12 май в Женева. Специална кампания за 75-ата годишнина ще бъде стартирана на същия денс „New Industry Shapers“ – представяне на уникални личности и иноватори от цял свят, които водят сектора на автомобилния транспорт към бъдещето.

<< Обратно към новините