CEVA Logistics, ENGIE и SANEF правят европейска мрежа от терминали за е-камиони

13.03.2023

CEVA Logistics, ENGIE и SANEF правят европейска мрежа от терминали за е-камиони

CEVA Logistics, ENGIE и SANEF обявиха стартирането на European Clean Transport Network Alliance (ECTN Alliance), който предвижда изграждането и експлоатацията на мрежа от терминали за камиони с нисковъглеродни енергийни решения за транспортиране на стоки по магистралите на Европа.В прессъобщение, придружаващо съобщението, страните изтъкват, че системата ще бъде съобразена с ограничения пробег и изискванията за зареждане на електрическите камиони.

„В дългосрочен план терминалната мрежа ще бъде отворена за всички спедитори и превозвачи, предлагайки лесен достъп до нисковъглеродни решения за биогаз, водород и електричество за зареждане и презареждане на камиони. Стратегически разположена на европейските магистрали, мрежата ще включва специфично IT решение, което да позволява на транспортните компании да планират своите маршрути и графици за зареждане по най-бързия и въглеродно-ефективен начин“, казват трите организации.

Концепцията има за цел да подобри условията на работа за шофьорите на камиони на дълги разстояния, като ще им позволи да останат по-близо до домовете си, тъй като те ще сменят ремаркета на всеки терминал, преди да се върнат.

ECTN твърди, че неговото решение ще направи транспортната индустрия по-привлекателна и ще помогне за облекчаване на кризата с липсата на шофьори на камиони в Европа. Алиансът ще направи пилотен тест на концепцията (POC) през 2023 г. с градовете Лил и Авиньон във Франция, за да демонстрира осъществимостта й, преди да я разгърне в европейски мащаб.

Двугодишният тестови период на концепцията ще започне през 2023 г., за да се демонстрират ефектите на модела ECTN върху автомобилния превоз на дълги разстояния. Специален флот от 20 нисковъглеродни влекача (микс от биогаз, електричество и зелен водород) ще транспортира 20 ремаркета всеки ден между северната и югоизточната част на Франция, като пренасочва и сменя ремаркета на пет тестови площадки, разположени в съществуващите локации на CEVA Logistics.

Местните превозвачи ще извършват транспортни задачи преди и след превозите, до и от тестовите площадки. Очаква се POC да предостави богата база данни за задълбочено разбиране на използването на нисковъглеродни камиони за превоз на дълги разстояния и опции за декарбонизиране на автомобилния товарен транспорт в Европа.

Люк Надал, регионален управляващ директор за Европа, CEVA Logistics, каза:

„Членовете на ECTN Alliance вярват, че частно-публичните съюзи играят ключова роля в ускоряването на климатичните решения. Алиансът ECTN се основава на пионерски, холистичен подход за декарбонизиране на превозите с камиони на дълги разстояния. Горди сме да стартираме тази смела инициатива с най-добрите в класа компании, а нашият опит ще допринесе за успеха на проекта.“

<< Обратно към новините