Новите DAF XD спечелиха наградата Международен камион на годината 2023

20.09.2022

Новите DAF XD спечелиха наградата Международен камион на годината 2023

Гамата нови камиони DAF XD беше избрана за Международен камион на годината 2023 от жури от 24 водещи журналисти, работещи в сферата на автомобилите за работа и представляващи 24 държави от Европа, сред които и България.


 

Престижното отличие беше връчено на Харалд Зайдел, президент на DAF Trucks, на изложението IAA Transportation в Хановер, Германия.

Серията камиони за дистрибуция XD на нидерландския производител спечели със 134 точки (всеки журналист от журито може да разпредели най-много 12 точки между кандидатите, като може да даде максимум 7 за един камион). DAF XD взе преднина пред сериозната конкуренция на Scania Super с новата силова линия, оптимизирана за превози на дълги разстояния, и тежкотоварния Mercedes-Benz Actros с новото трето поколение на двигателя OM 471.

Въз основа на правилата на журито Международен камион на годината (IToY), годишната награда се присъжда на камион, пуснат на пазара през предходните 12 месеца, с най-значителен принос за ефективността на автомобилния транспорт. Тази преценка се основава на няколко важни критерия, включително технологични иновации, комфорт, безопасност, поведение на пътя, икономия на гориво, „отпечатък“ върху околната среда и обща цена на притежание (TCO).

DAF XD има същото ДНК като новото поколение тежкотоварни модели XF, XG и XG+ и също като тях се възползва напълно от новите разпоредби на ЕС за масите и размерите на товарните автомобили.

Резултатът е гама камиони, която драстично подобрява директната видимост (ключов фактор за превозните средства за дистрибуция), вътрешното пространство в кабината, аеродинамиката, горивната ефективност, активната и пасивната безопасност и комфорта на водача.

По време на неотдавнашни драйв тестове в Холандия журналистите от IToY оцениха добрата позиция на водача в кабината и цялостната подобрена видимост, осигурена от голямо, извито предно стъкло, странични прозорци с наклонен долен ръб и прозорец за изглед към бордюра във вратата на пътника.

Тези функции – заедно с опционалната система DAF Digital Vision, която замества традиционните огледала за обратно виждане и огледалото за ъглово виждане – подобряват безопасността на уязвимите участници в движението по натоварените градски улици.

Журналистите от IToY оцениха високо и представянето на новото, високоефективно задвижване, което се основава на редовия шестцилиндров двигател Paccar MX-11 с множество подобрения, съчетан с автоматизирана скоростна кутия ZF TraXon с усъвършенствани предсказуеми функции. За оценката повлия и многообразието на кабини и конфигурации.

Обобщавайки гласуването на журито, председателят на журито Международен камион на годината Джаненрико Грифини коментира: „С новата серия XD DAF представи фамилия най-съвременни камиони за дистрибуция, която поставя нов стандарт в автомобилната индустрия. Освен това новият XD е същевременно подходяща платформа за следващото поколение електрически превозни средства с батерии (BEV), които също имат своята премиера на IAA Transportation“.

Снежина Баджева,
Член на журито Международен камион на годината

<< Обратно към новините