ZF представи eWorX

14.10.2021

ZF представи eWorX

100% електрификация, 100% ефективност. С това мото ZF представи своята нова гама продукти eWorX, състояща се от силоотводни валове (PTO) с нулеви локални емисии за автомобили за работа.Новоразработената гама продукти eWorX на ZF предлага иновативно решение тип “всичко в едно” за ефективно електрифициране на силоотводни валове. Предимствата на новите продукти са нулевите локални емисии и значително намалените нива на шум, улесняваща използването им в градовете и по-специално в жилищните райони.

Ядрото на новата система е ZF eCubE, осигуряващ връзката между акумулатора на автомобила и модулния електрически ZF ePTO, който от своя страна задвижва оборудването. ECubE съдържа подходяща електроника, контролен блок и софтуерни пакети, пригодени за конкретното приложение. Възможни са и нови функции за безопасност и помощ, както и опцията за управление на машините чрез смартфон или таблет извън кабината. Първите клиенти вече са заявили своя интерес си към eWorX.

С това цялостно решение технологичната компания ZF подкрепя сектора на автомобилите за работа чрез трансформацията му в по-устойчиво бъдеще. Що се отнася до електрификацията на автомобили за работа, акцентът няма да бъде единствено върху задвижването. В този сегмент около 50% от автомобилите са допълнително оборудвани за използване като общински превозни средства, на строителни обекти, в депа и т.н. Понастоящем специализирани превозни средства, като автокранове, самосвали или смесители за цимент, изискват подходящо проектирани силоотводни валове, които са свързани с двигателя или трансмисията. Въпреки това, тъй като архитектурата на конвенционалните задвижващи линии се различава коренно от електрическите такива, бъдещите силоотводни валове трябва да бъдат преработени. “Това е мястото, където ZF, със своя опит като доставчик на системи, наистина може да подкрепи индустрията по пътя й към електрификацията”, обяснява Клебер Винхас, който отговаря за продуктовата линия CV Powertrain Modules в отдела за автомобили за работа на ZF. “С eWorX опростихме интегрирането на оборудването в нови платформи и предоставяме на пазара нов стандартен интерфейс за работните органи. Това е интелигентно решение, което ни отвежда една стъпка по-близо до нулевите емисии. С подобно решение, ние подкрепяме производителите на превозни средства и каросерии в оптимално овладяване на сложното предизвикателство на електрификацията”, казва още той.

ZF е изградил експериментален електрифициран самосвал с дистанционно управление, който може да работи независимо от влекача. В момента прототипът преминава интензивна фаза на тестване в реални условия в базата на ZF в Швайнфурт, Германия. В сътрудничество с различни производители на каросерии вече се проектират и други превозни средства, предлагащи решения за електрически спомагателни задвижвания. Подробни тестове в реални условия на тези прототипи ще бъдат извършени от участващите производители.

<< Обратно към новините