Ford Trucks започна изграждането на мрежа в Западна Европа

07.10.2019

Ford F-MAX е ракетата носител за експанзията към Стария континент

Ford Trucks започна изграждането на мрежа в Западна Европа

Ford Trucks направи нова важна крачка към глобалното си разрастване и навлизането на западноевропейския пазар на камиони. Компанията създаде дистрибуторски мрежи в Испания и Португалия, като за целта започна нови партньорства в двете иберийски страни.

Официалното обявяване на дилърската мрежа на Ford Trucks в Испания стана на пистата Харама край Мадрид, ден преди гонките от последното състезание в календара на ETRC за годината. Мястото не бе избрано случайно – вече повече от година Ford Trucks e сред основите спонсори на европейския пистов шампионат за камиони (ETRC). Ден по-рано бe официализирано и стъпването на камионите на синия овал и в Португалия.На събитието в Мадрид присъстваха и членовете на международното жури Камион на годината, което присъди преди година престижното звание на влекача Ford F-MAX.Търговско-сервизната дейност на Ford Trucks в Испания ще се осъществява в партньорство с F-Trucks Automotive Hispania – компания обединяваща три местни фирми с богат опит в сектора на товарните автомобили. Дейността започва с откритите вече търговско-сервизни центрове в Мадрид и още 8 испански града. През 2020 г. на картата на Ford Trucks в Испания ще бъдат добавени още 6 локации, а през 2021 г. – нови пет комплекса.В Португалия бе открит център в Лисабон в партньорство с Oneshop. Планът е към него да бъдат добавени още четири големи града до 2021 г. До края на годината трябва да бъде открито и дилърство в Италия, а до 2023 г., в мрежата на Ford Trucks да влязат почти всички европейски държави.

Програмата за европейската и световна експанзия на Ford Trucks е амбициозна, заяви при подписването на договора в Мадрид Хайдар Йенигюн, главен изпълнителен директор на Ford Otosan. Той подчерта, че навлизането в Южна Европа е вход за западноевропейския пазар.

В момента Ford Trucks има 55 представителства в 44 държави по целия свят. До 2023 г. страните, в които е представена марката трябва да станат 80, а половината от продукцията на Ford Otosan да се продава извън Турция, като 50% от износа трябва да са за Западна Европа. За целта от Ford Otosan вече са създали и ще продължат да създават производствени партньорства извън Турция. Кооперация с южноамериканското подразделение на Ford произвежда камиони в Бразилия. В Китай работи съвместно предприятие с местния производител на камиони JMC. В Калининград е създадено партньорство с местната компания Автотор за асемблиране на камиони за руския пазар.

През 2020 г. в заводите на Ford Trucks в Турция ще започне производство на автоматизирана трансмисия собствена разработка, с което цялата силова линия при камионите Ford – двигател, предавателна кутия, заден мост ще бъде собствено производство.Естествено, ракетата носител при експанзията на Ford Trucks в западна Европа е новият влекач за превози на дълги разстояния F-MAX. Голямото момче на Ford бе представено преди година по време на IAA Nutzfahrzeuge в Хановер и веднага спечели престижната международно награда Камион на годината 2019. Откриването на дилърствата на Ford Trucks в Испания и Португалия стана и премиера на модела за Иберия. След подписването на договора поканените на церемонията имаха възможност да направят по няколко бързи обиколки с влекача на пистата Харама.Моделът с допустима максимална маса 44 т се предлага с ефективният дизелов двигател Ecotorq с работен обем 12,7 л, максимална мощност 500 к.с. и максимален въртящ момент 2500 Нм. В момента силовият агрегат се куплира с автоматизираната предавателна кутия ZF Traxon. Чрез мощ, ефективност и надеждност F-MAX предлага на клиентите си ниска обща стойност на притежание, заявяват от Ford Trucks. В гамата на Ford Otosan, освен влекача F-MAX, влизат и познатите от преди него модели за дистрибуция, строителство и комунални приложения. Те се предлагат с всички възможни колесни конфигурации и допустима максимална маса от 40 до 60 т.

<< Обратно към новините