2500 лв. глоба за камион без тол такса

12.06.2019

2500 лв. глоба за камион без тол такса

Ако камион бъде хванат да кара по платените пътища на България без да е заплатил тол такса, глобата, която трябва да заплати неговия шофьор възлиза на 2500 лв.

Санкцията ще бъде в сила, в случаите, когато заловеният в нарушение шофьор откаже да плати на място компенсаторна такса. Компенсаторната такса е значително по-ниска от предвидените в закона глоби. На място шофьорите ще могат да платят 125 лв. за товарен автомобил от 3,5 до 12 тона и 175 лв. за тези над 12 тона.

Шофьорите на товарни автомобили ще плащат за преминаване по пътищата на България по три начина – чрез бордово устройство, предоставено им от един от трите доставчика срещу месечен наем и депозит, чрез GPS тракер или чрез маршрутна карта. В бордовото устройство водачите сами ще трябва да въведат теглото на камиона и броя на мостовете му. За да не лъжат, че носят по-малък товар и да платят по-малко, на 100 места по платените шосета ще бъдат инсталирани лазерни скенери и сензори в асфалта, с които в движение ще се мери теглото на камионите.

При отчитане на изминатото разстояние от камионите чрез GPS тракер, доставчиците ще искат той да е сертифициран. При закупуване на еднократна маршрутна карта тя ще позволява на водача да предплати пътуването си между две предварително избрани места, като той ще бъде задължен да премине през няколко контролни точки. Маршрутните карти ще са с валидност от 24 часа от декларираната дата и начален час на пътуването, така че в случай на задръстване, катастрофа, принудителен или доброволен престой, шофьорът да има време да измине планираното предварително разстояние.

<< Обратно към новините