Драйв тест на F-MAX – новият влекач от Ford Trucks (плюс видео)

02.10.2018

Драйв тест на F-MAX – новият влекач от Ford Trucks (плюс видео)

Като член на Международното жури Камион на годината списание КАМИОНИ имаше шанса да е едно от първите, видяли и направили драйв тест на продукта, който ще промени напълно представата ви за камионите Ford.

 

Маршрутът на драйв теста стартираше и завършваше в Intercity Istanbul Park – пистата, която беше построена преди години за състезания от Formula 1. Тестовото трасе включваше движение по магистрала, по път с две ленти във всяка посока, преминаване по мост над Босфора, преминаване през града Йелова… и беше общо 178 км.

Движението беше най-разнообразно – от задръстване на моменти в Истанбул до повече или по-малко натоварен трафик, с множество изкачвания и спускания, така че можеше да се види поведението на 40-тонната композиция, теглена от F-MAX, при всякакви пътни условия. Камионът стоеше много стабилно на пътя (въпреки силния страничен вятър на моменти), осигуряваше достатъчно мощност и въртящ момент при изкачванията, добри спирачни възможности при спусканията. Една от причините за усещането за стабилност на кабината е, че тя е окачена максимално широко. Въобще като цяло беше удоволствие да си зад волана на F-MAX.Добрата видимост, удобната седалка включително и с настройка за лумбалната част от гърба, ергономичният волан, пълната информация от таблото с инструменти, достъпността на всичко необходимо „на една ръка разстояние“ допълваха картината, а навигацията на цветния дисплей, вграден в контролното табло вдясно от волана, беше точна и полезна. Още при потеглянето се установява, че в кабината е тихо и акустиката е много добра.

Силовата линия е с най-съвременни характеристики - 12,7-литровият редови 6-цилиндров двигател Ecotorq Евро 6 с мощност 500 к.с., който е собствена разработка на Ford Otosan, работи тихо и в много добър синхрон с 12-степенната автоматизирана скоростна кутия ZF Traxon. Режимите на работа Eco и Power осигуряват както икономично шофиране, така и необходимия въртящ момент, когато и където е нужно.

Усещането от карането на този камион е много приятно и със сигурност коренно различно от това с предния модел. За това допринасят и функциите Eco-Roll, Адаптивен круиз контрол (ACC) и GPS-базирания Predictive Cruise Control (системата за управление на двигателния тракт съобразно терена). При Ford тази система е наречена MAXCruise и е част от стандартния пакет.


Кабината отвътре

Всичко в кабината е ново и различно – дизайн, цветове, материали, пространство, височина, широчина…Седалките са нови, удобни и с всевъзможни настройки и могат да се придвижват напред или назад с 260 мм. Воланът е удобен, кожен, с леко спортен дизайн и има всички необходими бутони за включване на системите за круиз контрол, както и за управлението на мултимедийния екран, разположен на контролното табло вдясно от водача. Кормилната колона освен че се нагласява, може и да се постави в почти изправено положение за лесен достъп при влизане и излизане. Панелът с инструменти включва 8-инчов TFT екран, като водачът може да настрои какво да вижда на него. По време на драйв теста външната температура беше над 30 градуса, но климатичната инсталация поддържаше комфортните 22 градуса в кабината, като водачът може да избира както силата на подаването на въздуха, така и накъде да го насочва.Кабината е с почти равен под и височината й е 2160 мм.


Системите за сигурност и свързаност

Новият F-MAX предлага всички системи за сигурност и улеснения на водача – електронна стабилизираща програма ESP, адаптивен круиз контрол АСС с поддържане на постоянно разстояние до предното превозно средство, система за поддържане лентата на движение, асистент при потегляне, система за аварийно спиране.

В стандартния пакет е включена и системата MAXCruise за управление на двигателния тракт спрямо терена. Тя е част от интелигентната технологична платформа Connect Truck, която позволява отдалечена диагностика на автомобила, дистанционно ъпдейтване на софтуера и интегриране със сисетми за управление на парка. Част от нея са и системите в помощ на водача, които оценяват стила му на каране и подават на дисплея съвети още в момента на движение. Например в един момент от драйв теста подадох доста рязко газ, за да ускоря автомобила, и на екрана веднага ми се появи съобщение, че това не помага за добрия разход на гориво. Connect Truck също е част от стандартния пакет и използването й за първите две години ще е безплатно.


От кога е на пазара

От Ford Otosan обещават, че ценово новият влекач ще е много добре позициониран, че разходите за поддържка ще са със 7% по-ниски, а горивната ефективност с дeйстваща система МАХCruise ще е с 6% по-добра от тази на сегашния модел с 480 к.с. Новият влекач Ford F-MAX е на турския пазар от октомври тази година, а от началото на следващата година ще се предлага и в други държави. Ще продължи да се произвежда и досегашния модел.

Снежина БАДЖЕВА, Истанбул - София

<< Обратно към новините