DAF Trucks очерта електрическото си бъдеще

02.10.2018

DAF Trucks очерта електрическото си бъдеще

Холандският производител DAF Trucks начерта пътя към бъдещето си чрез експонатите си на щанда по време на IAA Nutzfahrzeuge 2018 в Хановер. За пръв път на IAA 2018 можеха да бъдат видени товарни автомобили DAF от лекия и средния клас, снабдени с изцяло електрическо задвижване.

Най-лекият - DAF LF Electric е с допустима максимална маса от 19 т. Оборудван е с тягов електродвигател с мощност 195 кВт. Модулният блок от литиево-йонни батерии е с капацитет до 222 кВтч, което означава пробег без зареждане до 220 км. Моделът използва технология на задвижването, идваща от Cummins.

Електрическият вариант на по-тежкия - DAF CF Electric, с максимална маса 37 т, идва с електродвигател с мощност 210 кВт и пакет от батерии с капацитет 170 кВтч, които обезпечават пробег от 100 км. Тук електрическото задвижване идва от холандския производител VDL, който вече го прилага при градските си автобуси.

Към напълно електрическите камиони се присъединява и иновационният хибрид DAF CF Hybrid. Той използва дизелов двигател PACCAR MX-11 с работен обем 10,8 л и максимална мощност от 450 к.с. и електродвигател ZF (75 кВт) в съчетание със специална автоматизирана предавателна кутия ZF Traxon за хибриди. Блокът от литиево-йонни батерии е с капацитет 85 кВтч, като само на ток камионът може да измине от 30 до 50 км.

DAF планира до края на тази и през следващата година да проведе заедно с клиенти на марката серия от експлоатационни тестове на електрически и хибридни камиони. А от DAF подчертаха, че стратегията при развитието на електрическите и хибридните камиони ще е ориентирана към клиентите и това е първостепенна задача.

Разбира се, в експозицията на DAF, на площ от 2500 кв. м, бе показана пълната линия от продукти на холандците - от разнообразните варианти на предназначения за регионални превози LF през различните версии на универсалния CF до флагманските модели XF.

Холандците подчертаха и част от постиженията си през последните две години - рекорден пазарен дял в Европа от 16,5%, лидерство при влекачите, лидерство на пазарите в Холандия, Унгария, Великобритания, Полша, Белгия, Румъния, Чехия, България, както и на пазара сред чуждите марки в Германия.90-годишнината на DAF бе отбелязана с два специални експоната - червен DAF 1600 от края на 60-те години и върхово оборудвана юбилейна версия на XF в същия цвят с първото лого на марката на предната маска.

<< Обратно към новините